Trump háborúra készül?

Az Egyesült Államok elnökének teamjét tájékoztatták arról a katonai felvonulási tervről, amelynek keretében a 2003-as iraki háborúhoz hasonló nagyságú erőt küldenének Irán közelébe, ha úgy értékelnék, hogy erre van szükség Teherán megrendszabályozásához.
Komócsin Sándor, 2019. május 14. kedd, 16:20
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok hadseregének vezetői tájékoztatták Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadóit az Irán elleni katonai fellépés felújított tervéről. Amennyiben élesítenék a tervet, 120 ezer amerikai katonát küldhetnek a Közel-Keletre - vette át a The New York Times hírét a Business Insider. A napilap nevük elhallgatását kérő nemzetbiztonsági hivatali tisztviselőktől szerezte az értesülését.

A felkészülési program szerint a csapatokat akkor dobnák át a térségbe, ha Irán támadást intézne az ott állomásozó amerikai erők ellen vagy felpörgetné atomfegyver-fejlesztési programját. A tervben nem foglalkoznak az Irán elleni invázió lehetőségével, ugyanakkor az említett létszám közel van ahhoz a valamivel több mint 130 ezer főhöz, amely részt vett az USA Irak ellen indított 2003-as háborújában.

Sanyargatja őket

A terv kapcsolódik a Nitro Zeus című kiberháborús destabilizációs akcióhoz, amely a perzsa ország elektromos hálózatának és katonai infrastruktúrájának kiütését célozza. Az informátorok szerint az elmúlt években már felújították egyszer a tervet, a legfrissebb változtatásokba állítólag beleszólt John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, közismert külpolitikai héja is.

A hír megjelenésével egyidejűleg nő a feszültség Washington és Teherán között. Hasszán Rohani iráni elnök jelezte, hogy országa sutba dobhatja a kormány és hat nagyhatalom 2015-ben elfogadott atomalkuját, miután az amerikai elnök kilépett abból, és - rákényszerítve a blokádban való részvételre szövetségeseit is - újabb gazdasági szankciókkal sanyargatja Iránt.

Fejbe lesznek kólintva

Amerikai védelmi források arról számoltak be május elején, hogy az iráni katonaság komoly fenyegetést jelenthet az amerikai érdekeltségekre a térségben. Ezt izraeli értesülések is megerősítették, mire Bolton a korábbinál is állhatatosabban kezdte ostorozni a teheráni rezsimet. A CNN amerikai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Szíriában és Irakban is támadások érhetik az ott lévő amerikai egységeket.

Az Egyesült Államok az elmúlt időszakban már küldött katonai erősítést a régióba. Egy repülőgép-anyahajó vezette támadó csoport és egy bombázó különítmény is megjelent a színen azzal a céllal, hogy félreérthetetlen üzenetet küldjenek Teheránnak azzal kapcsolatban, mire számíthat, ha összeakasztja a bajszát az amerikai hadsereggel.

Természetesen a válasz sem maradt el. Teherán álláspontja szerint az USA nem lehet olyan óvatlan, hogy katonai akciót indít Irán ellen. Ha az amerikaiak ránt támadnak, akkor fejbe kólintjuk őket - jelentette ki sajtóértesülések szerint Amir Ali Hajizadeh, az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka. Miután a térség a világ olajkereskedelmének egyik verőere egy katonai konfliktus brutális olaj., s ezzel üzemanyag-dráguláshoz vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2019.05.14 18:52

Vajon honnan fogják tudni az amcsik, hogy Szíriában és Irakban kik támadták meg az odanemhívott amerikai katonákat? És ha Irán arra kényszerül, hogy összefogjon az IS alvó sejtjeivel, akiknek még a kibertudásuk sem lebecsülendő?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html