Joe Biden az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje tartja előnyét Donald Trump elnökkel, a Republikánus Párt jelöltjével szemben a CNN legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelyet az SSRS intézet végzett. A két párt augusztusi konvenciója tehát nem hozott változást az átlagos támogatottságban, ám bizonyos részletek módosultak. A regisztrált szavazók 51 százaléka adná a szavazatát Bidenre, 43 százalékuk Trumpra, ha most vasárnap lenne az elnökválasztás.

Bár mindkét jelöltnek sikerül növelnie azoknak a szavazóinak az arányát, akik azt mondják, hogy főként azért szavaznak rájuk, mert támogatják őket, nem pedig azért, mert elutasítják az ellenfelüket, Trump továbbra is jobban áll ezen a téren. Biden esetén 38 százalékról 45 százalékra ment fel ez az arány, míg az elnöknél 67 százalékról 77 százalékra, ami azt mutatja, hogy támogatói rendkívül elszántak abban az elhatározásukban, hogy az ő neve mellé tegyék az X-et november 3-án.

Kisebb-nagyobb változások

A demokrata elnökjelöltnek sikerült tovább erősítenie elfogadottságát: immáron a szavazók 48 százaléka vélekedik róla pozitívan, míg 43 százalékuk negatívan. Trump maradt mélyen mínuszban: pozitívan a potenciális szavazók 40 százaléka ítéli meg, míg 56 százalék azok aránya, akik elutasítják.

A két konvenció nem sok változást hozott abból a szempontból, hogy a fő politikai kérdések és karakterjegyek alapján mit gondolnak az emberek a két elnökjelöltről, bár volt néhány elmozdulás.

Például a szavazók érezhető többsége inkább elégedett volt Trump gazdasági teljesítményével, mint nem, és ezen a téren előnyben volt ellenfelével szemben. A friss közvélemény-kutatás azonban azt találta, hogy a gazdasági várakozások szempontjából Trumpot a választók 49 százaléka értékeli pozitívan, míg Bident a 48 százalékuk, ami gyakorlatilag döntetlent jelent.

Fontos, hogy mit gondolnak emberek az USA-ban kibontakozott, néhol erőszakos tiltakozási hullámról, miután az elnök ellenfeleire akarja tolni ezt a problémát, mondván: azokban a városokban lövöldöznek, amelyeket a demokraták irányítanak. A CNN felmérésében megkérdezettek 51 százaléka nyugodtabban aludna Biden elnöksége alatt, azaz nagyobb biztonságban érezné magát, míg Trump csak 45 százalékot ért el ezen a téren.

Tulajdonságok és értékek

Romlottak Trump értékei az elnökjelöltek személyes tulajdonságainak megítélésében is. Az egyik kérdés azt firtatta, melyik elnökjelöltek tartja a megkérdezett őszintébbnek és megbízhatóbbnak. A konvenciók előtt Biden ezt a "game-et" 51-40 százalékra hozta, míg a tanácskozások után 53-36 százalékra nyílt az olló. Arra a kérdésre, hogy a megkérdezett kinek az értékeit osztja inkább, a demokrata elnökjelölt augusztus elején 52-43 százalékra állt az elnökkel szemben, míg szeptember elejére 52-39 százalékra változott ez az aránypár.

Biden őrzi jelentős, 20-30 százalékpontos vezetését a nők, a 65 felettiek, a színes bőrűek és az egyetemet vagy főiskolát végzett fehérek körében. Sikerült nagy előnyre szert tennie az külvárosi nők körében (56-41 százalék) Trumppal szemben annak ellenére, hogy az elnök kampánya igyekszik megdolgozni ezt a szavazóréteget. Trump hasonló arányban vezet a fehér férfiak, főként a legfeljebb középiskolai végzettségűek körében, ám a fehér, legfeljebb középiskolai végzettségű nőknél Biden 54-42 százalékra áll az elnökkel szemben.

Végül meglepőnek számít, hogy a demokrata elnökjelölt jobban áll azok között, akik biztosra mondják a részvételüket a novemberi szavazáson, ugyanis az elmúlt elnökválasztásokon a republikánus indulók álltak jobban ebből a szempontból. A 15 úgynevezett ingadozó államban, amelyeket tehát mindkettőjük behúzhat, Biden esetén 50 százalék azok aránya, akik feltétlenül részt akarnak venni a voksoláson, míg Trumpnál 45 százalék ez az arány. Igaz ugyanakkor az is, hogy ez a különbség a felmérés hibahatárán belül van. A szavazók 43 százaléka a választás napján, 31 százalékuk levében, 25 százalékuk személyesen, de korábban akar szavazni.