Trump hívei "csőre töltve" várakoznak

A két nagy amerikai párt augusztusi konvenciója nem hozott érdemi változást az elnökjelöltek támogatottságában, ám Donald Trump elnök híveinek jóval nagyobb aránya várja "csőre töltött" tollal, hogy végre behúzhassa a neve mellé az X-et.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 6. vasárnap, 08:09
Fotó: AFP/Getty Images North America

Joe Biden az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje tartja előnyét Donald Trump elnökkel, a Republikánus Párt jelöltjével szemben a CNN legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelyet az SSRS intézet végzett. A két párt augusztusi konvenciója tehát nem hozott változást az átlagos támogatottságban, ám bizonyos részletek módosultak. A regisztrált szavazók 51 százaléka adná a szavazatát Bidenre, 43 százalékuk Trumpra, ha most vasárnap lenne az elnökválasztás.

Bár mindkét jelöltnek sikerül növelnie azoknak a szavazóinak az arányát, akik azt mondják, hogy főként azért szavaznak rájuk, mert támogatják őket, nem pedig azért, mert elutasítják az ellenfelüket, Trump továbbra is jobban áll ezen a téren. Biden esetén 38 százalékról 45 százalékra ment fel ez az arány, míg az elnöknél 67 százalékról 77 százalékra, ami azt mutatja, hogy támogatói rendkívül elszántak abban az elhatározásukban, hogy az ő neve mellé tegyék az X-et november 3-án.

Kisebb-nagyobb változások

A demokrata elnökjelöltnek sikerült tovább erősítenie elfogadottságát: immáron a szavazók 48 százaléka vélekedik róla pozitívan, míg 43 százalékuk negatívan. Trump maradt mélyen mínuszban: pozitívan a potenciális szavazók 40 százaléka ítéli meg, míg 56 százalék azok aránya, akik elutasítják.

A két konvenció nem sok változást hozott abból a szempontból, hogy a fő politikai kérdések és karakterjegyek alapján mit gondolnak az emberek a két elnökjelöltről, bár volt néhány elmozdulás.

Például a szavazók érezhető többsége inkább elégedett volt Trump gazdasági teljesítményével, mint nem, és ezen a téren előnyben volt ellenfelével szemben. A friss közvélemény-kutatás azonban azt találta, hogy a gazdasági várakozások szempontjából Trumpot a választók 49 százaléka értékeli pozitívan, míg Bident a 48 százalékuk, ami gyakorlatilag döntetlent jelent.

Fontos, hogy mit gondolnak emberek az USA-ban kibontakozott, néhol erőszakos tiltakozási hullámról, miután az elnök ellenfeleire akarja tolni ezt a problémát, mondván: azokban a városokban lövöldöznek, amelyeket a demokraták irányítanak. A CNN felmérésében megkérdezettek 51 százaléka nyugodtabban aludna Biden elnöksége alatt, azaz nagyobb biztonságban érezné magát, míg Trump csak 45 százalékot ért el ezen a téren.

Tulajdonságok és értékek

Romlottak Trump értékei az elnökjelöltek személyes tulajdonságainak megítélésében is. Az egyik kérdés azt firtatta, melyik elnökjelöltek tartja a megkérdezett őszintébbnek és megbízhatóbbnak. A konvenciók előtt Biden ezt a "game-et" 51-40 százalékra hozta, míg a tanácskozások után 53-36 százalékra nyílt az olló. Arra a kérdésre, hogy a megkérdezett kinek az értékeit osztja inkább, a demokrata elnökjelölt augusztus elején 52-43 százalékra állt az elnökkel szemben, míg szeptember elejére 52-39 százalékra változott ez az aránypár.

Biden őrzi jelentős, 20-30 százalékpontos vezetését a nők, a 65 felettiek, a színes bőrűek és az egyetemet vagy főiskolát végzett fehérek körében. Sikerült nagy előnyre szert tennie az külvárosi nők körében (56-41 százalék) Trumppal szemben annak ellenére, hogy az elnök kampánya igyekszik megdolgozni ezt a szavazóréteget. Trump hasonló arányban vezet a fehér férfiak, főként a legfeljebb középiskolai végzettségűek körében, ám a fehér, legfeljebb középiskolai végzettségű nőknél Biden 54-42 százalékra áll az elnökkel szemben.

Végül meglepőnek számít, hogy a demokrata elnökjelölt jobban áll azok között, akik biztosra mondják a részvételüket a novemberi szavazáson, ugyanis az elmúlt elnökválasztásokon a republikánus indulók álltak jobban ebből a szempontból. A 15 úgynevezett ingadozó államban, amelyeket tehát mindkettőjük behúzhat, Biden esetén 50 százalék azok aránya, akik feltétlenül részt akarnak venni a voksoláson, míg Trumpnál 45 százalék ez az arány. Igaz ugyanakkor az is, hogy ez a különbség a felmérés hibahatárán belül van. A szavazók 43 százaléka a választás napján, 31 százalékuk levében, 25 százalékuk személyesen, de korábban akar szavazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.09.06 18:29

@na4: kihagytad, hogy longlivethequeen...
szarkavaró bolsevik troll. ha te velük, ugyan ki ellenük, he, te putyinpincsi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.09.06 15:04

Trampli egy seggfej műveletlen tuskó, de milyen is legyen a jobboldali pont ilyen.
Két világháború a jobboldal szomorú statisztikája, fajgyűlölet nácizmus. j
Buzik stricik pedofilok, csak titkolják elhazudják, mint a perui állatmagyart!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.09.06 13:07

@europeer: nos általában anyázni szoktuk egymást, de ezzel amit most írtál, ki kell jelentenem masszívan egyetértek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.09.06 12:37

Blablabla, semmit nem elhinni ezeknek a zavaros hablatyolásoknak! Hajrá Trump és republikánusok! Állítsátok meg demens Joe-t és a kommunizmust! Make America great again!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.09.06 12:01

@europeer: Először is nem vagyok az elvtársad!!!!!!

Egyébként Szancsó elvtárs, nekem feltetted a kérdést, mit értek függetlenség alatt.
Ott nem válaszoltam, mert hülye kérdésre nem akartam hülye választ adni.
Vajon milyen kérdést is tettem fel amire nem válaszoltál???
Azért remélem nem akarod eldönteni,hogy miről mit gondolok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html