Ezzel az impeachment eljárás várhatóan már a jövő héten lezárul. A demokrata párti szenátoroknak - akik szorgalmazzák tanúk beidézését - négy republikánus szenátor támogatására lett volna szükségük ahhoz, hogy szavazattöbbségük legyen a tanúk beidézéséhez.

Összesen négy republikánus politikus habozott, és amerikai sajtójelentések szerint a demokraták többször is egyeztettek velük, hogy megpróbálják meggyőzni őket. De miután csütörtökön éjjel Lamar Alexander tennesseei szenátor bejelentette, hogy nem voksol igennel ez ügyben, pénteken Lisa Murkowski alaszkai politikusnő is közleményben tudatta: nem szavazza meg a tanúk beidézését.

Közleményében Murkowski azzal indokolta döntését, hogy az eljárás "túlságosan pártosan elfogult", és nem hiszi, hogy az eljárás elnyújtása "bármit is megváltoztatna". Lamar Alexander csütörtökön este hasonlóan érvelt, kiemelve, hogy a tanúk beidézése "elsietett és teljességgel elfogult" döntés lenne. Murkowski hangsúlyozta azt is: "világossá vált, hogy néhány kollégám szeretné még inkább átpolitizálni ezt a folyamatot, és a főbíró elleni támadással bevonná a csatába a legfelsőbb bíróságot. Ehhez az erőfeszítéshez én nem nyújtok támogatást."

Az alaszkai szenátor ezzel a demokraták elnökjelöltségére pályázó Elizabeth Warren massachusettsi demokrata párti szenátor John Roberts főbíróra kifejtett nyomásgyakorlására - egyes elemzők szerint: támadására - reagált. Warren ugyanis azzal a kérdéssel fordult a tárgyaláson elnöklő John Robertshez, aki egyben az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke is, hogy amennyiben visszautasítja a tanúk beidézését, ezzel vajon "nem járul-e hozzá a legfőbb bíró, a legfelsőbb bíróság és az alkotmány legitimitásának elvesztéséhez".