Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fehér Ház és a republikánus törvényhozók eddig azt vetették a demokraták szemére, hogy a már zajló vizsgálatok nem jogszerűek, mert az előzetes vizsgálódásokhoz is képviselőházi szavazásra van szükség. A demokrata párti házelnök erre adandó válaszként jelentette be a voksolást az MTI tudósítása szerint.

Nancy Pelosi házelnök a törvényhozókhoz címzett levelében leszögezte: a szavazás, illetve az ezen elfogadott határozat nem kötelező, de álláspontja szerint ezzel "eloszlatunk minden kétséget arra vonatkozóan, hogy a Trump-kormányzat visszatarthat-e dokumentumokat, megtilthat-e tanúvallomásokat, figyelmen kívül hagyhat-e büntetés terhe mellett kiadott, jogszerű idézéseket vagy továbbra is akadályozhatja-e a képviselőház munkáját".

A határozat - amelyet szakértők szerint a demokrata többségű képviselőház nyilvánvalóan megszavaz majd - meghatározza a nyilvános meghallgatások folyamatát és felhatalmazást ad egyes tanúvallomások leiratainak nyilvánosságra hozatalára is.

Az amerikai televíziókban - így például az NBC-ben vagy a Fox televízióban - megszólaltatott elemzők szerint a szavazás szükséges az eljárás következő lépéseihez. Ezek értelmében a képviselőház hírszerzési bizottságának át kell adnia az eddig összegyűjtött információkat és bizonyítékokat a képviselőház igazságügyi bizottságának, majd meg kell hirdetnie a nyilvános meghallgatásokat.

Az elemzők aláhúzzák: a szavazás még nem az impeachment eljárás megindítására vonatkozik, hanem az eljáráshoz vezető következő lépésekre.

Amerikai sajtóértesülések szerint az első nyilvános meghallgatásokra a jövő héten kerülhet sor.