Trump impeachment-eljárása: újabb fordulat

A képviselőház csütörtökön voksol a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) megindítása előtt szükséges vizsgálatokról - jelentette be Nancy Pelosi házelnök hétfőn.
Szepesi Anita, 2019. október 29. kedd, 06:40
Fotó: Reuters

A Fehér Ház és a republikánus törvényhozók eddig azt vetették a demokraták szemére, hogy a már zajló vizsgálatok nem jogszerűek, mert az előzetes vizsgálódásokhoz is képviselőházi szavazásra van szükség. A demokrata párti házelnök erre adandó válaszként jelentette be a voksolást az MTI tudósítása szerint.

Nancy Pelosi házelnök a törvényhozókhoz címzett levelében leszögezte: a szavazás, illetve az ezen elfogadott határozat nem kötelező, de álláspontja szerint ezzel "eloszlatunk minden kétséget arra vonatkozóan, hogy a Trump-kormányzat visszatarthat-e dokumentumokat, megtilthat-e tanúvallomásokat, figyelmen kívül hagyhat-e büntetés terhe mellett kiadott, jogszerű idézéseket vagy továbbra is akadályozhatja-e a képviselőház munkáját".

A határozat - amelyet szakértők szerint a demokrata többségű képviselőház nyilvánvalóan megszavaz majd - meghatározza a nyilvános meghallgatások folyamatát és felhatalmazást ad egyes tanúvallomások leiratainak nyilvánosságra hozatalára is.

Az amerikai televíziókban - így például az NBC-ben vagy a Fox televízióban - megszólaltatott elemzők szerint a szavazás szükséges az eljárás következő lépéseihez. Ezek értelmében a képviselőház hírszerzési bizottságának át kell adnia az eddig összegyűjtött információkat és bizonyítékokat a képviselőház igazságügyi bizottságának, majd meg kell hirdetnie a nyilvános meghallgatásokat.

Az elemzők aláhúzzák: a szavazás még nem az impeachment eljárás megindítására vonatkozik, hanem az eljáráshoz vezető következő lépésekre.

Amerikai sajtóértesülések szerint az első nyilvános meghallgatásokra a jövő héten kerülhet sor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2019.10.29 17:11

Bruhaha ! Éppen az impeachment eljárásról szóló kongresszusi vita előtt néhány nappal intézték el al_Bagdadit !
Már ha tényleg likvidálták ! Miért nem ismerni ,három évvel a megválasztása után sem, Trump uraság
vagyonnyilatkozatát ? Napjaink önimádó,hatalommániásai, szerte a világban, azt csinálnak amit akarnak !
Mindenhol sok a kolomp vezérelt agyhalott ! Volt már ilyen a múlt század 20-as,30-as, 40-es-50-es,60-as 70-es
éveiben is !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.10.29 12:49

Azért az roppant szánalmas, amikor kizárólag különféle trükkökkel és fondorlatokkal akarnak legyőzni egy ellenfelet és nem a választás megnyerésével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html