Valóban aggasztó dolgokkal állunk szemben - így összegezte Ben Sasse republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának egyik tagja azt, amit látott abban a hivatalos panaszban, amelyet egy jószándékú szivárogtató adott be Donald Trump elnök júliusi lépése miatt.

A jelentés szerint ugyanis az elnök telefonon beszélve kérte Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy lépjen a legerősebb demokrata párti elnökaspiráns, Joe Biden egykori alelnök és fia ügyében, indítson újra egy korábban már lezárt nyomozást. Emellett Trump állítólag felfüggesztett egy katonai segélycsomagot is, amelyet a Kongresszus már jóváhagyott, hogy így helyezzen nyomást az ukránokra, hogy nyomozzanak.

Sasse mellett - akit a Reuters idézett a jelentés bemutatása után - más republikánus szenátorok is súlyos problémának látják azt, amit a jelentésben leírtak az elnök lépéséről.

Az ügyben a Demokrata Párt vádemelési eljárást indított az elnök ellen. Az impeachment esetében egyelőre csak annyi biztos, hogy valószínűleg átmegy a képviselőházon, mert ott egyszerű többséggel dönthetnek a lépésről, itt viszont többsége van a demokratáknak. Ahhoz viszont, hogy Trumpot leléptessék, a Szenátusban kétharmaddal kell átmennie a javaslatnak.

Az ügy csütörtökön azzal folytatódik, hogy meghallgatják az amerikai hírszerzés vezetőjét,  Joseph Maguire-t az ügyben.