Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendelkezés értelmében az őslakosoknak nem kell 80 órát ledolgozniuk, hogy igénybe vehessék a szerény jövedelműek egészségügyi ellátását biztosító állami Medicaid-programot. Az amerikai kormányzat korábban a Medicaid-ellátást havi nyolcvan óra munkavégzéshez kötötte.

Arizonában az indián őslakosok az amerikai alkotmányban is rögzített törzsi szuverenitásra hivatkozva kifogásolták ezt, és az Egyesült Államok valamennyi indián törzse számára felmentést kértek a kötelezettség alól.

Seema Verma, a Medicaid és Medicare Központ (CMS) főigazgatója egy lapinterjúban azt mondta: nagyon összetett jogi problémákat kellett megoldani, de szerinte sikerült középutas megoldást találni. Az arizonai törzsi vezetőknek küldött levelében a CMS leszögezte: "Úgy gondoljuk, hogy ez a mentesítés összhangban áll a törzsi kormányok különleges státuszával". A törzsi vezetők elégedettséggel fogadták a döntést.

A rendelkezés csak azokat az indián őslakosokat érinti, akiknek a törzseit a szövetségi kormányzat elismeri. Ez azért fontos, mert több tagállamban is - így például Alabamában, Georgiában vagy Észak-Karolinában - élnek olyan indiánok, akiknek törzsét nem ismerik el őslakosként.

A rendelkezés 2020 januárjától, egyelőre Arizonában lép életbe, de Seema Verma közölte, hogy másutt is folyamodhatnak e könnyítéshez.

Szombaton Washingtonban mintegy ezer őslakos tüntetett a választási jog gyakorlásának biztosításáért, az egészséges környezetért és rendőri erőszak ellen.