Donald Trump búcsúzóul még megbombázta volna Iránt

A legfontosabb iráni nukleáris létesítmény, a natanzi atomközpont elleni csapás lehetséges változatainak felvázolását kérte múlt héten Donald Trump amerikai elnök, akinek két hónapja van hátra hivatali idejéből.
Domokos László, 2020. november 17. kedd, 08:04
Fotó: Getty Images

Kérését Trump a Fehér Ház Ovális Irodájában tartott múlt csütörtöki megbeszélésen adta elő, amelyen kormányának nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes vezető tagjai voltak jelen, köztük Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Christopher Miller nemrég kinevezett ügyvivő védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője - mondta el hétfőn egy amerikai tisztségviselő - írta az MTI nyomán az Infostart.hu.

A Reuters hírügynökség által idézett nyilatkozó megerősítette a találkozóról a The New York Times című lapban megjelent beszámolót, amely szerint tanácsadói meggyőzték Trumpot arról, hogy ne vágjon bele egy ilyen csapásba, mivel az egy szélesebb konfliktus kockázatát hordozza. "Lehetséges változatokat kért tőlük. Felvázolták a forgatókönyveket, és ő végül úgy döntött, hogy nem vág bele" - mondta a tisztségviselő.

Az információt a Fehér Ház nem volt hajlandó kommentálni.

A Reuters szerint az Irán legfontosabb, natanzi nukleáris létesítményét célzó esetleges katonai csapás könnyen regionális konfliktussá terebélyesedhetne, súlyos külpolitikai helyzetet teremtve a következő amerikai elnök kormányzata számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK