Az elnök - alig pár nappal azután, hogy megfenyegette Iránt - ezúttal "valódi megállapodásról" beszélt, bár nem részletezte, mire gondolt.

"Majd meglátjuk, mi lesz, mi készen állunk egy valódi megállapodásra, nem olyanra, amilyet az előző kormányzat kötött, az igazi katasztrófa volt" - fogalmazott Trump a Missouri államban lévő Kansas Cityben egy veteránok számára rendezett konferencián. Szerinte Irán magatartása megváltozott azóta, hogy Washington egyoldalúan felmondta a korábbi többhatalmi megállapodást. "Mondhatom, Irán nem ugyanaz az ország többé" - közölte.

Donald Trump kitért Észak-Koreára is. Megerősítette: hitelt érdemlőek azok a jelentések, miszerint Phenjan egy kulcsfontosságú rakétakísérleti telepén megkezdte a bontási munkálatokat. "Éppen a most érkezett fotók bizonyítják". Leszögezte, hogy "nagyra becsüli" a phenjani döntést.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a múlt hónapban Szingapúrban tartott csúcstalálkozón ígéretet tett egy kísérleti telep felszámolására. Trump kijelentette azt is, hogy a Szingapúrban tett ígéretéhez híven Észak-Korea "nagyon hamarosan" megkezdi a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállítását. "A jelek szerint minden nagyon jól alakul".

Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter Washingtonban - az ausztrál külügyminiszterrel tartott közös sajtókonferencián - szintén kitért Észak-Koreára: a kísérleti telep felszámolása összhangban van a Szingapúrban tett ígérettel.

A kép forrása: AFP.