Fenyegetőzik az USA: odacsapunk, ha kell!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a soros elnök Egyesült Államok kezdeményezésére Iránról fog tanácskozni szeptember végi ülésén, mégpedig Donald Trump elnökletével - jelentette be Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet kedden a világszervezet New York-i székházában.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 5. szerda, 08:33
Fotó: MTI/EPA

Az említett BT-ülésre a tervek szerint szeptember 26-án kerülhet sor, az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakának második hetében, a szokásos kormányszintű tanácskozás keretében - mondta Haley.
Oroszország a Biztonsági Tanácsban kedden máris fenntartását hangoztatta az Iránról szóló BT-ülés tervével szemben.

Egy újságíró kérdésére, hogy vajon Haszán Róháni iráni elnök részt vesz-e majd a tanácskozáson, Haley azt válaszolta: "joga van hozzá". Majd hozzátette: szerinte "nehéz találni a világban olyan helyet, ahol Irán ne lenne részese egy konfliktusnak" - írja az MTI. (Amerika megijedt Trump húzásától.)

Az amerikai diplomata hangsúlyozta, hogy a tervezett tanácskozáson Washingtonnak nem áll szándékában "konkrét eredményeket" kimunkálni, csak "szeretné bemutatni, hogy mit csinál Irán világszerte".

A sajtóértekezleten Haley bejelentette azt is, hogy most pénteken a Biztonsági Tanács ülést tart a szíriai Idlíb tartomány helyzetéről. "Idlíb ügye nagyon komoly" - fogalmazott, és emlékeztetett rá, hogy Donald Trump elnök figyelmeztette Bassár el-Aszad szíriai elnököt, nehogy "meggondolatlan támadást indítson" e tartomány ellen, s óva intette a damaszkuszi kormányerőket vegyi fegyverek esetleges bevetésétől. "Az elnök megmondta Iránnak, Oroszországnak és Aszadnak, hogy ne indítsanak támadást, és ne hagyják, hogy vegyi fegyverekkel kövessenek el támadást az Idlíbben élők ellen" - fogalmazott Haley. Hangsúlyozta: amennyiben mégis vegyi fegyvereket vetnének be, ezt az Egyesült Államok nem hagyja majd szó nélkül. Arról azonban nem tett említést, hogy Washington milyen válaszlépéseket tenne.

A damaszkuszi kormány offenzívát készít elő, hogy - orosz támogatással - visszanyerje az ellenőrzést a lázadók uralta Idlíb tartomány fölött. A Szíria északnyugati vidékén fekvő tartományban csaknem hárommilliónyian élnek, és az ENSZ szerint egy várható támadás humanitárius katasztrófát okozna.

A Fehér Ház kedden közleményt adott ki, amelyben ismételten figyelmeztette a damaszkuszi kormányt. "Álláspontunk határozott és változatlan: amennyiben Bassár el-Aszad elnök úgy dönt, hogy újból vegyi fegyvereket vet be, az Egyesült Államok és szövetségesei gyors és megfelelő választ adnak" - olvasható a közleményben.

Az Egyesült Államok 2017 áprilisában, majd 2018 áprilisában is csapást mért Szíriára, miután a kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be a polgárháborús harcokban.

Szíria miatt az elmúlt napokban kiéleződtek az ellentétek Oroszország és a Nyugat között. Moszkva azt állítja, hogy terroristák brit segédlettel vegyi támadást készítenek elő Idlíbben, hogy ürügyet szolgáltassanak egy Szíria elleni újabb rakétatámadásra. Valid Moallem szíriai külügyminiszter múlt héten leszögezte, hogy be fogják fejezni Idlíb tartomány felszabadítását, függetlenül attól, hogy Washington és szövetségesei csapást mérnek-e Szíriára az an-Nuszra Front megmentése érdekében. Hozzátette, hogy Damaszkusz folytatni fogja katonai együttműködését Iránnal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.09.05 17:30

A legböszmébb véleménye úgy hazug ahogy van!
50X rontott rá?
Hát hogyne, nem ők vonták blokád alá Nyugat-Berlint, Dél-Koreát i sem ők támadták meg, de még Dél-Vietnamot sem. Nem ők foglalták el Kuwaitot sem, hanem Irak, nem ők pusztították gázzal az iraki kurdokat, a Balkánon se ők rendeztek vérfürdőket, Kubából sem ők üldöztek el 3 millió embert és lehetne folytatni.
Amerika békét hozott és rendet ahol beavatkozott a diktatúrák és elnyomás ellen. Persze ők sem hibátlanok, de végletekig elhülyült vad álhíreket próbál terjeszteni az az ember aki még véletlenül sem lehet demokratának nevezni.
A világ érdeke egy erős Amerika amely egyben a diktátorok félelme.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.09.05 16:04

@Suzywong: A gyengus kis hazugságpropagandáddal szemben lássuk a tényeket.

"a két agresszív gonosz birodalmát, oroszországot és iránt féken tudja tartani"
ámerika: a 2.vh óta ~50-szer rontott rá valamelyik másik országra
ugyanez Irán esetében: zéró/nulla/semmi

A jóságos ámerikai elited végiggyilkolássza a bolygót. Dróncsapást mérnek asszonyokra, gyerekekre, ellopják a természeti erőforrásokat, beiktatnak egy bábdiktátort, létrehoznak egy rothschild féle nemzeti bankot, aki ellenáll azt terroristának bélyegzik és gyilkolnak tovább. Ezeknek nyalsz be tövig, te idióta.

Az 'agresszív' irán nem támad meg senkit, csak azt szeretné, ha végre békén hagynák az agresszor gazdáid.

Szóval gizike, hülye vagy mint szódás a lovát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2018.09.05 15:48

A nagy erőlködésnek beszarás lesz a vége !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.09.05 12:38

@Suzywong:
le kell nyomni az olaj árát, hogy
éhen dögöljenek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.09.05 12:06

keménykezű washingtonra van szükség, hogy a két agresszív gonosz birodalmát, oroszországot és iránt féken tudja tartani.

ezen két lator állam nagy szerencséje, hogy óriási az olajexportjuk, enélkül mind az orosz, mind az iráni gazdaság fekete afrika szintjén lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html