Trump ismét hajlandó lehet fizetni a WHO-nak

Az amerikai elnök közölte szombaton, hogy kormányzata több szakértői javaslatot is megfontol a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatban, és ezek között van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénzügyi támogatásának részleges visszaállítása is - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. május 16. szombat, 17:51
Fotó: Getty Images

A koronavírus-járvány és az Egyesült Államok-Kína konfliktus egyik legszürreálisabb fejezete nyílt meg, amikor Donald Trump elnök azt mondta, hogy nem hajlandó tovább az USA befizetéseit folyósítani a WHO-nak, mivel az túlságosan barátságos Kínával és túlságosan dicsérte a helyi epidemiológiai védekezést. Bár többen kritizálták az egészségügyi szervezetet, hogy nem foglalkozott eléggé azzal, hogy Kína a járványt megpróbálta eltitkolni, valamint hogy késve lépett fel az ellen, de Trump lépését még a korábbi kritikusok is támadták, mondván, hogy az ENSZ-szervezetnek szüksége van a forrásokra, hogy a világban összehangolhassa a koronavírus elleni fellépést.

Donald Trump vasárnap már egy Twitter-üzenetében azt írta, hogy lehetőség volna az amerikai támogatás korábbi 10 százalékának megfelelő összeg kifizetésére, de döntés még nincs.

Április 14-e óta az ENSZ szakosított szervezete nem kap amerikai pénzt, mert Washingtonban azzal vádolják, hogy elősegítette a járvánnyal kapcsolatos kínai "félretájékoztatást". A WHO elhárította a gyanúsítást, és Kína is tiltakozott a vád ellen.

Az amerikai elnök az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének az "átvilágítását" helyezte kilátásba a saját kormányzata közreműködésével. A WHO költségvetéséhez az Egyesült Államok évi 400 millió dollárral járult hozzá eddig.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2020.05.17 11:55

Úgy tűnik,hogy a hatalommániás, önimádó Trump uraság ,már nem biztos abban,hogy népbutítással, demagógiával
hírmanipulációval ismét elnök lehet, novemberben !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html