A koronavírus-járvány és az Egyesült Államok-Kína konfliktus egyik legszürreálisabb fejezete nyílt meg, amikor Donald Trump elnök azt mondta, hogy nem hajlandó tovább az USA befizetéseit folyósítani a WHO-nak, mivel az túlságosan barátságos Kínával és túlságosan dicsérte a helyi epidemiológiai védekezést. Bár többen kritizálták az egészségügyi szervezetet, hogy nem foglalkozott eléggé azzal, hogy Kína a járványt megpróbálta eltitkolni, valamint hogy késve lépett fel az ellen, de Trump lépését még a korábbi kritikusok is támadták, mondván, hogy az ENSZ-szervezetnek szüksége van a forrásokra, hogy a világban összehangolhassa a koronavírus elleni fellépést.

Donald Trump vasárnap már egy Twitter-üzenetében azt írta, hogy lehetőség volna az amerikai támogatás korábbi 10 százalékának megfelelő összeg kifizetésére, de döntés még nincs.

Április 14-e óta az ENSZ szakosított szervezete nem kap amerikai pénzt, mert Washingtonban azzal vádolják, hogy elősegítette a járvánnyal kapcsolatos kínai "félretájékoztatást". A WHO elhárította a gyanúsítást, és Kína is tiltakozott a vád ellen.

Az amerikai elnök az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének az "átvilágítását" helyezte kilátásba a saját kormányzata közreműködésével. A WHO költségvetéséhez az Egyesült Államok évi 400 millió dollárral járult hozzá eddig.