Trump a lejtőn taposna bele masszívan a gázba

Donald Trump amerikai elnök ismét kritizálta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-et. Szerinte lazítani kéne akkor is, ha a gazdaság növekszik és a munkanélküliség alacsony. Ha a Fed így tenne, még jobban pörögne az amerikai gazdaság, a részvényárfolyamok még magasabban járnának, s mindezt infláció nélkül.
Lovas-Romváry András, 2019. április 15. hétfő, 15:20
Fotó: AFP - képünk illusztráció

Donald Trump amerikai elnök szerint az amerikai Federal Reserve intézkedései jelentősen visszafogják az amerikai gazdaság teljesítményét. Ha a Fed nem kezdett volna el szigorítani, az elnök szerint az amerikai gazdaság növekedése 30 százalékkal lehetne magasabb, s épp ezért a jegybank szerepét betöltő szervezetnek a 2007-2009-es válság idején alkalmazott mértékben kellene lazítania - írta az elnök Twitter üzenetére hivatkozva a Reuters.

Az üzenetben az elnök semmiféle bizonyítékot nem hozott fel állítása bizonyítására, azonban az újabb Fedet kritizáló üzenet éppen akkor jött, amikor Mario Draghi az ECB elnöke komoly aggodalmának adott hangot a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban. Draghi szombaton fogalmazott úgy, hogy több helyen is egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a jegybankok, s itt utalt az amerikaira is. Szerinte azonban ha politikai befolyás alá kerülnek a jegybakok, akkor megnehezedik számukra az, hogy megfelelően lássák el feladatukat. A Reuters szerint az ECB elnök arra is utalt, hogy egy átpolitizált Fed komoly kihívást jelentene a teljes dollár-alapú nemzetközi pénzügyi rendszer számára.

Ha a Fed jól tenné a dolgát, amit nem tesz, akkor a részvénypiac 5-10 ezer ponttal is magasabban lehetne és a GDP növekedés jóval 4 százalék felett lenne 3 százalék helyett, s mindezt infláció nélkül  - írta a Trump, aki a Dow Jones Industrial Átlagra gondolt, amely jelenleg 26 400 pont körül jár. Meglátása szerint a kvantitatív szigorításnak gyilkos hatásai voltak, s pont az ellenkezőjét kellett volna jegybanknak lépnie az utóbbi időben. Szerinte további monetáris ösztönzésre lenne szüksége a gazdaságnak, amely jelenleg is egyenletesen növekszik alacsony munkanélküliség mellett.

Ugyanakkor a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve szerint senki sem osztja Trump véleményét a jegybank szerepét betöltő szervezet vezetésében, a Trump által delegált tagok és az általa elnöknek javasolt Jerome Powell sem. Senkinek sem jutott eddig Trumpon kívül eszébe, hogy a Fednek ugyanazokat a válságintézkedéseket kellene alkalmaznia, mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor az amerikai gazdaság szabadesésben volt és a pénzügyi rendszer az összeomlás szélén táncolt.

Nem kockáztatják meg a kitartó szigort

A Fed egyébként már tavaly ősszel elhatározta, hogy szünetet tart a kvantitatív lazítás alatt felduzzasztott mérlegének csökkentésében. Úgy látták, hogy az akkor 3,5 ezer milliárd dollár nagyságú mérlegfőösszeg a megfelelő, figyelembe véve a kereskedelmi bankok által tartalékként a jegybanknál tartott betétek, a lakosság készpénzigényét és más ezt meghatározó faktorokat. A Fed tavaly négy ízben emelt kamatot, azonban szünetet tart egy ideje a kamatemelési ciklusban. Mindezt annak ellenére, hogy a jelenlegi 2,25 és 2,5 százalék közötti szint elmarad a historikus átlagtól.

Trumpot korábbi megnyilvánulásai alapján meglehetősen felidegesítette az amerikai részvénypiac tavaly év végi rossz teljesítménye. A vezető amerikai indexek január elejére 20 százalék körüli mértékben estek szeptember végi, október eleji csúcsukról. Elemzők szerint azonban az esésben nem csak a kamatemelések játszottak szerepet, hanem az is, hogy a globális gazdaság kilátásai jelentősen romlottak a protekcionista amerikai kereskedelempolitika, a Trump által erőltetett kereskedelmi háború miatt. Azóta a részvényárfolyamok magukhoz tértek, amelyben nem kis szerepet játszott az, hogy a Fed január elején jóval enyhébb hangvételre váltott és egyelőre elállt a további kamatemelésektől.

HOZZÁSZÓLÁSOK