Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerdán és csütörtökön folytat majd hivatalos tárgyalásokat egymással Vietnam fővárosában. A két politikus első, tavaly június 12-én megtartott találkozóján közös dokumentumot fogadott el, amelynek értelmében Phenjan kötelezettséget vállalt a nukleáris leszerelésre, cserébe a Washington által nyújtandó biztonsági garanciákért.

"Ha ez a találkozó segít előremozdulni az észak-koreai nukleáris probléma megoldásának útján, ha segít előre mozdulni a biztonságos és stabil Koreai-félsziget megteremtésének útján és csökkenti az ottani feszültséget, akkor természetesen csak üdvözölni tudjuk" - mondta Peszkov.

A szóvivő ugyanakkor rámutatott, hogy az első Trump-Kim-csúcs után megmutatkoztak "az enyhülés bizonyos jelei", ám az egyes országok eltérően közelítik meg a koreai nukleáris probléma megoldását. Hangsúlyozta, hogy Moszkva szerint Phenjan a vele szembeni követelésekkel kapcsolatban megteendő pozitív lépéseire a nemzetközi közösségnek hasonlóképpen kellene válaszolnia.

"Csakis így, az egymás felé megtett kis lépések gyakorlata által érhető el pozitív eredmény" - hangoztatta.

Úgy vélekedett, hogy a Phenjanra gyakorolt "masszív és válogatás nélküli nyomás" aligha vezethet eredményhez. Leszögezte, hogy a közös cél az eltérő megközelítések ellenére a biztonságos, kiszámítható és az Atomsorompó szerződés elveinek megfelelő Koreai-félsziget megteremtése. Mint mondta, ennek megvalósítása Oroszországnak fontosabb, mint az Egyesült Államoknak, mert határos Észak-Koreával.

Peszkov lánya az EP-ben

Peszkov egyebek között röviden válaszolt a lánya európai parlamenti gyakornokoskodásával foglalkozó kérdésre is. Azt mondta, hogy "egy egyszerű diáklányról és egy egyszerű gyakorlatról van szó", és hogy az ügynek nincs köze az ő szóvivői munkájához.

Hétfőn vált ismertté, hogy az orosz elnöki szóvivő lánya a 21 éves Jelizaveta Peszkova Aymeric Chauprade-nak dolgozik, aki a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) színeiben került be az uniós képviselőtestületbe. Az EP több baltikumi képviselője biztonsági kockázattal kapcsolatos aggályainak adott hangot.

Chauprade a TASZSZ orosz hírügynökségnek kijelentette, hogy Peszkova a francia diákokkal azonos alapon lett gyakornok az irodájában és a többi, irodai munkát végző és sajtóanyagokkal dolgozó gyakornokhoz hasonlóan nincs hozzáférése titkos információkhoz és a zárt ülésekhez. A szóvivő lányának neve egyébként ott szerepel a francia politikus EP-weboldalán közölt stáblistán. Chauprade szerint Peszkova az EP-gyakornokok esetében átlagosnak számító, mintegy ezer eurós fizetséget kap.

Aymeric Chauprade, aki még korábban támogatásáról biztosította a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását, tagja az EP külügyi bizottságának, illetve a biztonság- és védelempolitikai albizottságának.