Trump éjfélkor lecsapott, de mosolygott közben

Donald Trump az Egyesült Államok garabonciás elnöke úgy döntött, egyszerre játssza a jó rendőr és a rossz rendőr szerepét. Kormánya egyik óráról a másikra megemelte egy rakás kínai áru amerikai importjának vámját, de tudta, hogy lesz még ideje ezt visszavonni.
Komócsin Sándor, 2019. május 10. péntek, 08:56
Fotó: Getty Images

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke úgy döntött, hogy kormánya megemeli 200 milliárd dollár értékű kínai áru importvámját 10-ről 25 százalékra. Válaszul Peking közölte, hogy hasonló barátságtalan lépést tesz hamarosan. Az ügy ismét kiélezi a felek viszonyát, pedig már éppen a végén járnak a tavaly kezdődött kereskedelmi háborújuk lezárásáról folyó tárgyalásaiknak - emlékeztet a Reuters.

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes, illetve Robert Lighthizer, amerikai kereskedelmi megbízott és Steven Mnuchin kereskedelmi miniszter másfél órát tárgyalt egymással csütörtökön, amit pénteken újabb megbeszélések követnek. Vélhetően ez indokolja, hogy a magát ördögi alkudozónak tartó Trump úgy vezette be az új vámszabályt, hogy egyszerre lép életbe azonnal és csak egy türelmi időszak után.

Ezt a trükköt úgy érik el, hogy a változás a kínai kikötőket éjfélkor elhagyó hajókon lévő árukra vonatkozik, így időbe telik mire ezek elérik az amerikai kikötőket, kirakodják őket és a termékek eljutnak a vásárlók raktáraiba. Ilyen türelmi időszak nem volt a korábbi vámemelések esetén. Ez nagyjából három hetet ad a feleknek arra, hogy rendezzék kereskedelmi nézeteltéréseiket, és az USA visszavonja az új vámtarifákat.

Kárt okoz

A tőzsdék eséssel reagáltak a hírre, Michael Taylor, a Moody's Investors Service ázsiai részlegének vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai lépés növelte a világkereskedelem bizonytalanságát és negatívan érinti a gazdasági szereplők várakozásait az egész világon. A magasabb vámok miatt a tőketársaságok újraértékelhetik a befektetési eszközök kockázatosságát, a pénzügyi feltételek szigorúbbá válhatnak, a gazdasági növekedés lassulhat.

Az 5700 érintett kínai termék jelentős része számítástechnikai alkatrész, emellett bútorok, autóalkatrészek, porszívók és építőipari anyagok is szerepelnek a listán. A magasabb vámokat nem a kínai eladók, hanem az amerikai vásárlók fogják megfizetni azoknak a végtermékeknek az árában, amelyekbe az érintett részegységek bekerülnek - mondta Gary Shapiro, a Consumer Technology Association igazgatója.

Sokan fizethetik az árát

Az USA informatikai iparától 18 millió amerikai állása függ, ezért a vámok emelése katasztrofális hatással járhat - derült ki a szakmai szervezet vezetőjének közleményéből. A technológiai szektornak már az eddigi intézkedések is egymilliárd dollárjába kerültek tavaly október óta. A kisebb vállalkozások esetén egy ilyen változás azt jelenti, hogy nyereségesből vesztességessé válnak, és megszűnnek.

Szakértők szerint három-négy hónapba telhet, mire az amerikai fogyasztók a termékek drágulásán keresztül megérezhetik a vámemelést. A kiskereskedőknek nincs más lehetőségük, mint hogy áthárítják a megnövekedett költségüket a vevőkre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dalia7, 2019.05.10 09:40

Bolond ez az ember ! Háborút akar ? Eddig csak az arabokat, Irániakat fenygette. Most Kinával is szembe akar szállni... Nem bátor, vak ez a ló....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.10 09:27

Trump délelőtt bevezette a drasztikus védővámokat - a tőzsdék zuhantak az egész világon - estére Trump visszavonta a drasztikus védővámokat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.05.10 09:20

...lecsapott, de mosolygott..
biztos a kínaiaktól tanulta:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html