Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A hamis kiszivárogtató panasza nem állja meg a helyét. Többnyire arról a telefonbeszélgetésről szól, amelyet az ukrán elnökkel folytattam, és amelynek leiratát az átláthatóság jegyében azonnal a kongresszus és a nyilvánosság elé tártam" - írta az amerikai elnök. "A kiszivárogtató szinte semmit sem tudott, másodkézből származó információk alapján írta le a telefonbeszélgetést" - idézi az MTI.

Trump felvetette, hogy "árulásért" le kellene tartóztatni Adam Schiff demokrata párti törvényhozót, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, s az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatok egyik fő szorgalmazója. Ezt azzal indokolta, hogy - mint írta - a múlt héten rosszul idézte a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott beszélgetését, és ezzel félrevezette a politikusokat és a közvéleményt. Donald Trump ezt megelőzően arról írt a Twitteren, hogy amennyiben őt az impeachment eljárás keretében eltávolítanák a hivatalából, az polgárháborúhoz vezetne.

A kiszivárogtató, akiről egyelőre csupán annyit tudni, hogy a hírszerzés munkatársa, augusztusban arról tett bejelentést a hírszerzés belső ellenőrzése igazgatójának: Donald Trump egy telefonbeszélgetés során nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy tárja fel Joe Biden volt alelnök fia jövedelmező ukrajnai üzleteit.

Hunter Biden az ukrán Burisma gázcég igazgatósági tagja volt. Jurij Lucenko, volt ukrán főügyész a Los Angeles Times című lapban hétfőn megjelent és Kijevben adott interjújában azt állította, hogy nem látott Bidenéknél törvénysértésre utaló tényeket. Ukrajna volt kormányfője, Mikola Azarov viszont a Reuters brit hírügynökségnek azt nyilatkozta: Ukrajnának ki kellene vizsgálnia Biden fiának ukrajnai üzleteit. A névtelen bejelentés nyomán a Demokrata Párt vezető politikusai kezdeményezték az impeachment eljárás megindításához szükséges előzetes vizsgálatokat.

A héten és a jövő héten három képviselőházi bizottság is meghallgatást tart az ügyben. A demokrata párti törvényhozók elsősorban arra keresik a választ: vajon Donald Trump nyomást gyakorolt-e az ukrán elnökre annak érdekében, hogy kompromittáló információkat gyűjtsön Joe Bidenről, aki jelenleg a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa.