Trump nem blöffölt - lezáratja az amerikai-mexikói határt

"Valami drámainak" kellene történnie ahhoz, hogy Donald Trump elnök ne zárja le az amerikai-mexikói határt - mondta az ABC televízióban Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke az MTI szerint. Már humanitárius válságról beszélnek az amerikai politikusok.
Domokos Erika, 2019. március 31. vasárnap, 19:54
Fotó: Getty Images

Egyedül márciusban mintegy 100 ezer ember akart átkelni az Egyesült Államok déli határain, ami "humanitárius válság" - véli Mick Mulvaney.

Mulvaney utalt Jeh Johnson, az Obama-kormányzat belbiztonsági minisztere napokban elhangzott interjúira is, amelyekben a demokrata párti politikus a határon kialakult helyzetet szintén válságosnak minősítette. "A múlt héten egyetlen napon négyezer ember jelent meg a határon, márciusban pedig százezren akarták átlépni a határt. Ez jóval nagyobb arány, mint amit valaha is láttam miniszterségem három esztendeje alatt" - fogalmazott Johnson szombati interjújában.

Mick Mulvaney az ABC televízió vasárnapi politikai vitaműsorában kifejtette: "ha már Jeh Johnson is ezt mondja, akkor remélem, az emberek most már hisznek nekünk. A demokraták egy-két hónappal ezelőtt még nem hittek nekünk, amikor azt hangsúlyoztuk, hogy a határon humanitárius és biztonsági válság alakult ki".

Trump nem blöffölt

Kellyanne Conway, Donald Trump belpolitikai főtanácsadója vasárnap a Fox televíziónak kijelentette: az elnök "nem blöffölt", amikor a napokban a határok lezárását helyezte kilátásba. Nyugodtan komolyan vehetik az elnököt - fogalmazott, hozzátéve hogy a migrációs problémát a kongresszus oldhatja meg, amely eddig kudarcot vallott ebben.

Az amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy "nagyon nagy valószínűséggel" még a héten lezárja az amerikai-mexikói határt.

Mexikónak tennie kell valamit, ellenkező esetben lezárom a határt - hangoztatta Trump az után, hogy szerdán Kevin McAleenan, a vám-, és határőrség vezetője közölte, a helyzet "forrponthoz érkezett" a déli határon.

Kellyanne Conway védelmébe vette Donald Trump szombati döntését arról, hogy megvonja a pénzügyi támogatást Salvador, Guatemala és Honduras kormányaitól, mert szerinte nem tettek semmit az országaikból az Egyesült Államok felé induló migránskonvojok ellen. Conway úgy vélte, hogy a támogatás megvonása nem rontja az ezekben az országokban élők helyzetét. "Muszáj volt üzenetet küldenünk nekik."

HOZZÁSZÓLÁSOK