Trump nem megy teljesen el, Biden csak fél fordulatot hoz

Egyszerűbb leírni, mint megvalósítani Joe Biden megválasztott amerikai elnök külpolitikai és külgazdasági stratégiáját. Az USA külföldi partnerei kevesebbszer fogják hallani, hogy "America First!", de a gyakorlatban nehezebb lesz eltérni ettől a jelszótól.
Komócsin Sándor, 2020. november 9. hétfő, 12:56
Fotó: Getty Images

Joe Biden az amerikai Demokrata Párt által delegált következő USA-elnök kampányában azt ígérte, hogy véget vet Donald Trump elszigetelődéspárti, a nemzetközi kapcsolatokat szétziláló külügyi stratégiájának, ám az USA nemzetközi súlyát olyan körülmények között kellene helyreállítania, amikor az ország szuperhatalmi státuszát a hazai és a nemzetközi közvélemény is kétkedve figyeli - írja a Financial Times az új amerikai adminisztráció várható nemzetközi politikáját elemezve.

A külföldi diplomaták várhatóan kevesebbszer fogják hallani a Trump adminisztráció szlogenjét, az "America First" mondatot, ám a megválasztott elnök nem abban a helyzetben találja Amerikát, amelyben alelnökként négy évvel ezelőtt átadta. Minden lényeges külügyi kapcsolatrendszerben új helyzetre kell választ adnia, és nem csupán azért, mert a Trump-adminisztráció felforgatta az egész nemzetközi külügyi és biztonsági rendszert.

Európa

Joe Biden azt ígérte, hogy újjáépíti az USA európai stratégiai kapcsolatrendszerét, amit Trump lekezelt, ezért a megválasztott elnök várhatóan az elmúlt két évtized leghatározottabban atlantista elnöke lesz. Büszke ír örökségére, és nem fogja folytatni elődje EU-ellenes, a NATO szerepét megkérdőjelező politikáját. Biden - akárcsak volt főnöke, Barack Obama - ellenezte a brexitet, ám elfogadja, mint megváltoztathatatlan tényt. Könnyebben kijönne a londoni vezetéssel, ha az megkötné az EU-val azt a kereskedelmi megállapodást, amely garantálná az ír-északír határ szabad átjárhatóságát.

Emellett azt ígérte a választási kampányban, hogy kemény politikát fog folytatni Oroszországgal szemben. Ki fog állni az orosz civil társadalom mellett, amely szemben áll az általa kleptokratikus autokráciának tartott putyini rezsimmel. Ugyanakkor az USA-nak nagyon gyorsan meg kellene hosszabbítania az oroszokkal kötött nukleáris fegyverkorlátozási egyezményt, mielőtt az február 5-én lejár.

A brit üzleti lap szakírói szerint nagyjából másfél éves boldog időszak következik az USA és Európa viszonyában, amelyben ünnepelni fogják a második világháború után kiépült kapcsolatrendszer helyreállását, illetve összehangolják a koronavírus-járvány elleni válaszlépéseket. Később azonban megjelenhetnek konfliktusok részben a Kínához fűződő eltérő viszonyban, részben a brexit utáni helyzetben folytatott politikában, részben a kereskedelmi kapcsolatokban.

Közel-Kelet

A megválasztott elnök megígérte, hogy visszalépteti országát az Iránnal kötött hathatalmi atomalkuba, amelyben az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország az Obama-adminisztráció idején megállapodott Iránnal a perzsa ország atomprogramjának korlátozásáról cserébe a vele szemben alkalmazott gazdasági embargó feloldásáért. Ebből Trump irányításával az USA kilépett, és új szankciókat kényszerített Iránra, nyomást gyakorolva a többi nyugati országra is. A leköszönő elnök szerint az iráni rakétafegyver-arzenál leépítésére, és a Közel-Keleten mindenfelé működő milíciák támogatásának megszüntetésére is rá kellene kényszeríteni Teheránt.

Biden azt is ígérte, hogy újraszabja Szaúd-Arábia - Irán ősellensége - és az USA viszonyát, a szaúdi rezsimmel szemben ugyanis nem olyan elnéző, mint Trump. Ugyanakkor várhatóan az új adminisztráció sem akar majd katonailag beavatkozni a közel-keleti konfliktusokba, és nem akarja alapvetően módosítani az USA ottani viszonyrendszerét. Ennek szellemében nem akarják visszavinni az amerikai nagykövetséget Jeruzsálemből Tel Avivba, ahova a Trump-adminisztráció költöztette, és nem akarják erőltetni az önálló palesztin állam létesítését Izrael mellett.

Az Egyesült Arab Emírségek azt szeretnék, ha az USA keményebben lépne fel a regionális hatalmi ambíciókat dédelgető Törökországgal szemben, és azt várják, hogy az iráni atomalkut terjesszék ki a perzsa állam rakétaprogramjára, illetve a milíciák támogatásának megvonására. Emellett helyet kérnek a helyi hatalmaknak az Iránról folytatott tárgyalások asztalánál. A Biden-adminisztrációnak gyorsan kell lépnie, mert a perzsa országban júniusban elnökválasztás lesz, ami a keményvonalasokat juttathatja hatalomra, akikkel nehezebb szót érteni.

Kína

Joe Biden egyik tanácsadója úgy jellemezte a megválasztott elnök várható külpolitikájának prioritási sorrendjét, hogy "Kína, Kína, Kína, Oroszország". Az új washingtoni vezetés megörökli elődjétől, hogy Kína összehasonlíthatatlanul nagyobb súlyt kap az amerikai külkapcsolatokban, mint az Obama-adminisztráció idején. Ugyanakkor még nem látni, hogy az együttműködés, a verseny és az összeütközés milyen kombinációját fogják alkalmazni az egyre erősebb Kínával kapcsolatban.

Várhatóan el akarják majd kerülni egy új hidegháború kialakulását, de a technológiai és a befektetési kapcsolatokat vissza fogják fogni, és az amerikai hadsereg nagy erőket fog Kína partjainak közelében állomásoztatni. Bidenhez közel álló források szerint erősíteni akarják az együttműködést az európai országokkal a befektetések és az új technológiák átadásának megelőzésében, illetve a hírszerzési adatcserében. Emellett a Trump idején meggyengült regionális együttműködést fel akarják támasztani, például Dél-Koreával.

Kereskedelem és klímapolitika

Biden folytatni akarja Trump kereskedelempolitikáját annyiban, hogy a szövetségi hivataloktól el fogják várni az amerikai szolgáltatók foglalkoztatását beszállítóként és büntetőadókkal akarják sújtani azokat a cégeket, amelyek feldolgozóipari munkahelyeket telepítenek át a tengerentúlra. A Kereskedelmi Világszövetségtől az új adminisztráció is el fogja várni, hogy külön kezelje az olyan országokat - mindenekelőtt Kínát -, amelyek gazdasága nem tekinthető piacgazdaságnak. Ugyanakkor várhatóan nem folytatják a Trump idején elkezdett vámháborút Kínával szemben és békés vitában akarják kezelni az Európával folytatott kereskedelemben kialakult nézeteltéréseket, például az európai sajt- és borexportról vagy at technológiai óriáscégek európai adóztatásáról.

A Biden-adminisztráció vissza fogja léptetni az USA-t a párizsi klímaegyezménybe. A megválasztott elnök azt akarja, hogy országának gazdaság 2050-re nettó klímasemlegessé váljon, és kizárólag zöld energiát használjon fel, illetve esetleg még exportáljon is. Emellett részt akarnak vállalni abban, hogy a nagy károsanyag-kibocsátó országokat - ismét csak Kínával az élen - rávegyék saját klímacéljaik ambiciózusabbá tételére.

Kína és Japán 2060-ra, illetve 2050-re tűzte célul maga elé a klímasemlegesség elérését, így az USA sem késlekedhet ezen a téren. Ráadásul ez az Egyesült Államok és Kína kapcsolatának egyik pozitív területe lehetne, ahol a felek békésen versenyezhetnek azon, melyikük a globális felmelegedés elkerülésének sikeresebb harcosa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tapucika, 2020.11.10 21:09

@dakujeme:
Te nem velemenyeztel,te allitottal valamit,amirol nem gyozodtel meg.
Valaki hulye,arrol meg kell bizonyosodnod,tesztekkel,elbeszelgetessel.
Nem vagy feljogositva arra,hogy a vilag egyik.... legbefolyasosabb emberet lehulyezzed.
Maganvelemenyed lehet,az nem vita targya.
Csak minosited magad az Orban-Trump uldozesi maniaddal,komplexusoddal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.10 20:47

@Tapucika:
Véleményezni csak Trumpnak szabad meg Orbánnak meg hibbant illibernyákoknak. Így gondolod?
De jó ha tudod a világ megkönnyebbült. Orbán barátai megmutatják ki is Orbán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tapucika, 2020.11.10 17:53

@dakujeme:
Sajnalom,ezt vissza kell utasitsam!

Addig mig valakit nem ismersz meg szemelyesen,nem velemenyezheted.
Diagnozist pedig addig nem allithatsz fel ha nincs hozza experienced.
Szegyelheted magad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.10 17:47

@Tapucika:
A vén trotty Trump naponta hányszor cserél pelenkát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tapucika, 2020.11.10 17:44

@halacska40:
Ha kifejtened erthetobben az utolso ketto mondatodat,mert egyugyusegemben nem ertem,milyen uggyel kellett volna foglalkoznom.
A hahaha-t azt ertem..........vidam vagy.
Biztosan valami happy pills-t szedsz.Az tudod olyan antidepressant drug,oromet szerez akkor is,mikor nem vagy computer kozelben.
Nyugodtan eld ki magad ...nyilj ki....usszal az oromben halacska....:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html