Trump nem adja fel - új tervet jelentettek be Grönlandról

Az amerikai külügy konzulátust nyitna Grönlandon a Dániához tartozó sziget megnövekedett gazdasági és geopolitikai szerepe miatt - közölte a tárca egy, a Kongresszusnak címzett levélben, amiben a terv előnyeit is felsorolták. A Nuuk városban nyitandó konzulátus egy nagyobb stratégiaváltás része lenne, ami a sarkvidékeken szorgalmazna nagyobb amerikai jelenlétet - írja a The Guardian.
K. Kiss Gergely, 2019. augusztus 24. szombat, 17:54
Fotó: Reuters

A Grönlandon és környékén feltehetően a föld alatt lévő gáz és más értékes anyagok iránt nemcsak az Egyesült Államok, de Oroszország és Kína is érdeklődést mutatott - idézi a 444.hu.

Az utóbbi napokban heves politikai vitát szült Dánia és az Egyesült Államok között, hogy Trump kijelentette, megvenné Dániától Grönlandot. Ezt a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen abszurd felvetésnek nevezte, Trump pedig a dán reakciót nevezte "utálatosnak". Igaz, a két politikus pénteken már telefonon is beszélt, az amerikai elnök ekkor már csodálatos nőnek nevezte Frederiksent, és méltatta a szerinte nagyon jó amerikai-dán kapcsolatokat.

Az amerikai külügy szerint az amerikai konzulátus feladata lenne az is, hogy erősítse a kapcsolatot a grönlandi civilszféra, a politikai szervek és az USA között. Grönland amerikai konzulátusát 1953-ban bezárták. Jelenleg egy diplomata foglalkozik külön a grönlandi ügyekkel a koppenhágai nagykövetségen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dalia7, 2019.08.25 09:52

Nem valamelyik államnak kell átadni. Egy részvénytársaságot kellene alakítani ( a Kelet Indiai társaságok mintájára jó 400 éve) akkor többen lophatnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html