Trump nyerhet a betegségén - nagy áldozat árán

Az Egyesült Államok elnökválasztásainak történetében a mindig november elején lebonyolított szavazás előtt az eddigi legnagyobb októberi meglepetés született azzal, hogy Donald Trump elnököt, a republikánusok elnökjelöltjét és feleségét megfertőzte a koronavírus. A következményekről csak annyi bizonyos, hogy lesznek.
Komócsin Sándor, 2020. október 2. péntek, 17:08
Fotó: AFP

Donald Trumpot megfertőzte a koronavírus azt követően, hogy tavasszal azt mondta: úgy fog eltűnni a semmibe, ahogy váratlanul felbukkant onnan, hogy Bob Woodward újságírónak, aki könyvet írt az elmúlt fél évéről, elárulta, hogy szándékosan lekezelte a veszélyt, mert úgy gondolta, ezzel kell megnyugtatni a közvéleményt, hogy kormánya nem dolgozott ki országos tesztstratégiát, hogy azt ajánlotta az amerikaiaknak, hogy kívül-belül fertőtlenítővel kezeljék magukat, hogy nagy tömegek előtt tartott kampánygyűléseket, amelyeken szerinte senkinek se volt félnivalója, illetve hogy kigúnyolta elnökválasztási ellenfelét, Joe Bident, a demokrata jelöltet, mert általában maszkban mutatkozik a nyilvánosság előtt.

Ezzel a felsorolással vezeti fel a Guardian a rendkívüli fejlemény következményeinek fürkészését. Bár eddig kétszázezer amerikai halt bele koronavírus-betegségbe, Trump szavakban legyőzte a járványt akárcsak Boris Johnson brit miniszterelnök és Jair Bolsonaro brazil elnök, akik szintén koronavírus-szkeptikusok (voltak), és elkapták a fertőzést. Az új helyzet első számú következménye, hogy 32 nappal a választások előtt az elnöknek karanténba kell vonulnia, ezért fel kell hagynia kedvenc kampányrendezvényeivel, a nagygyűlésekkel.

Mi van Bidennel?

Kérdésessé vált a második Biden-Trump vita megrendezése október 15-én. Ha megtartják, lehet, hogy csak a távolból, online lesznek jelen a résztvevők. Elemzők úgy látják, hogy ha az elnök megússza tünetmentesen vagy gyenge lefolyású betegséggel, akkor azt fogja mondani: ugye, hogy semmiség az egész. Ha kórházba kerül, akkor az együtt érző hangulat javíthat a szimpátiaindexén, akárcsak Johnsonén, aki nagyon súlyosan megbetegedett, napokig lélegeztetőgéppel tartották életben. Trump 74 éves, tehát a veszélyeztetett korosztályba tartozik.

Végül van egy nagy kérdés: megfertőzhette-e Trump Bident, akivel szeptember 29-ei vitájuk alatt két órán át egy légtérben tartózkodott? Igaz ugyan, hogy nem elővigyázatosságból nem fogtak kezet és jókora távolságban voltak egymástól, ám Trump kíséretéből sokan nem hordtak maszkot a teremben, és ott volt például Hope Hicks, az elnök vezető tanácsadója, aki szintén megfertőződött.

Még Trump pozitív tesztjének bejelentése előtt a The Economist magazin poll off poll mutatója, ami összesíti a közvélemény-kutatások eredményét azt jelezte, hogy az elnök győzelmi esélye 10 százalékra zsugorodott. A grafikon szerint Biden 340, Trump 198 elektorra számíthatott - ekkora különbséget utoljára július végén mértek közöttük. A legnagyobb eltérés 349-189 volt július közepén, szeptember 24-én még 330-208-ra álltak.

Mi történik, ha Trump kiesik a sorból?

A 444.hu összeszedte, hogy az amerikai törvények értelmében mi történhet, ha Donald Trump kiesik a sorból.

  • Ha például az elnök meghal, vagy nem tudja ellátni teendőit, akkor az alelnök, a 61 éves Mike Pence veszi át a feladatait. Pence-ről és a feleségéről időközben a CNN szerint kiderült, hogy az első koronavírus-tesztje negatív lett.
  • Ha esetleg Pence is megbetegedne és nem tudná ellátni a szükséges teendőket, akkor a 80 éves demokrata párti Nancy Pelosira szállnának át az elnöki teendők, aki egyébként a Képviselőház elnöke. A CNN szerint Pelosit már szintén letesztelték, de ő egyelőre a teszt eredményére vár.
  • Pelosit az elnöki helyettesítési sorban a Szenátus pro tempore elnöke, a republikánus Chuck Grassley, őt pedig Mike Pompeo külügyminiszter követi. Arról egyelőre nincs hír, hogy tesztelték volna őket.
  • Ha az elnökjelöltek közül bármelyik meghalna, akkor a pártjuk új jelöltet állítana helyettük a választásra. Az új jelölt bárki lehet, aki teljesíti az elnöki poszt betöltésének törvényi kritériumait. Ezután át kellene írni a szavazólapokon az elhunyt jelölt nevét az újra. Amennyiben a szavazólapok véglegesítése után lenne szükség átírásra, akkor az adott pártnak bírósághoz kellene fordulnia, ugyanis ők engedélyezhetik az átírást.
  • Ha az elnök a választás és a beiktatás között halna meg, akkor ha ez az eredmény Kongresszus általi szentesítést követően történik, akkor a megválasztott elnök alelnöke - Trumpnál Pence, Bidennél Kamala Harris (akiről szintén bebizonyosodott már, hogy negatív a tesztje) - lenne az elnök.
  • Ha a megválasztott elnök az elektori szavazás és a szavazatok kongresszusi összeszámlálása között hal meg, akkor a Kongresszusnál pattog a labda. Ha a képviselők és a szenátorok úgy döntenek, hogy nem számolják a halottra leadott szavazatokat, akkor Richard Pildes New York-i jogászprofesszor szerint a törvényhozás elnököt is választhat, és ebben a folyamatban minden szövetségi állam delegációja 1 szavazattal rendelkezne.
  • Pildes szerint akkor a legbonyolultabb a helyzet, ha a megválasztott elnök a novemberi választás és a decemberi elektori szavazás között hal meg. Ilyenkor az is számít, hogy bizonyos szövetségi államok megkötik az elektoraik kezét, és kötelezik őket, hogy az adott államban legtöbb szavazatot szerzett jelöltre adják a voksukat. Nem tudni azonban, hogy ez a kötelezettség akkor is élne-e, ha az adott jelölt halott lenne. Ebben az esetben minden bizonnyal az elektorok párthűsége is számítana, és Pildes szerint valószínűleg a halott jelölt alelnökjelöltjére szavaznának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.10.03 16:53

@europeer: A Bohóc mindig Bohóc marad. Hülyeségében már azt sem tudja, hogy milyen furfingot találjon ki, hiszen volt már karanténben korábban is. De hát az Egybesült Államok lakosságának többsége továbbra is "infantilis" marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.02 21:17

Ezek az ún. poll-ok túrót sem érnek és semmit sem jelentenek. Kuka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.02 17:37

Ha felépül, erősen és győztesen tér vissza, még talán lesz egy szobor róla a New York-i Szabadság szobor közelében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html