Trump nem várja meg a végét, máris pert indít

Donald Trump, az USA elnöke azt tervezi, hogy az ingadozó államokban, amelyekben viszonylag kicsi lehet a különbség ez elnökválasztáson közte és kihívója, Joe Biden között, a bíróságon támadja meg a végeredményt. Trump ingatlanvállalkozó korában, három évtized alatt 3500 per érintettje volt.
Komócsin Sándor, 2020. november 2. hétfő, 11:12
Fotó: Reuters

Donald Trump, az USA elnöke, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje azzal fenyegetőzik, hogy előzetesen pereket indíthat az amerikai választási eredményeket vitatva, miközben két nappal a november 3-ai elnökválasztás előtt a közvélemény-kutatások szerint le van maradva kihívója, Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje mögött - írja a Financial Times.

Sajtómunkásoknak nyilatkozva azt monda, hogy nem szándékozik győztesnek nyilvánítani magát, ha a szavazatok kisebb részének összesítései azt mutatják, hogy vezet versenytársa előtt, ám hozzátette, hogy szerinte nagy a választási csalás lehetősége Pennsylvania és Nevada államokban, két olyan államban, amelyek kormányzója demokrata párti politikus.

Borzalmas dolognak tartja, hogy a választás utáni napokban is számolják még a szavazatokat - utalt arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem talált kivetnivalót abban, hogy Pennsylvaniában még három nappal a választás napja után is tartson a szavazatok összesítése. A választás estéjén, amint vége a szavazásnak, a jogászaink készek lesznek beavatkozni - derült ki az elnök szavaiból.

160 millió szavazó

Eközben a hétvégére 93 millióra nőtt az előre leadott szavazatok száma, ami több mint kétharmada a 2016-os teljes választási részvételnek és több mint 40 százaléka az 2020-as regisztrált szavazói bázisnak - derül ki a CNN cikkéből. Nate Persily, a Stanford Law School professzora szerint ez arra utal, hogy olyan nagy lesz a részvétel, amilyenre 100 éve nem volt példa. Szerinte 160 millióan fognak szavazni szemben a 2016-os 136,5 millióval. A CBS News felmérése szerint az előzetesen leadott szavazatok 66 százalékát Biden kapta, míg a választás napján leadott voksok 69 százalékát Trumpra adhatják le.

Az elnök eközben nagy tömegeknek tart gyűléseket azokban a középnyugati és déli államokban, amelyekben úgy látja, fordíthat a közvélemény-kutatási eredményeken. Biden az országos felmérésekben tíz százalékponttal vezet előtte a regisztrált választók körében, míg a 12 ingadozó államban öt százalékponttal jár előtte ugyanebben a körben.

Előzetes utóvédharc

A texasi legfelsőbb bíróság a hét végén blokkolta azt a republikánus próbálkozást, hogy kidobjanak 120 ezer szavazatot, amelyet tíz drive-through szavazókörben adtak le az egyik főként demokrata szavazók lakta megyében. A republikánusok szerint az ilyen típusú ideiglenes szavazóhelyek nem legálisak Texasban és a helyük a demokratáknak kedvezett. A szövetségi bíróság hamarosan kiadhatja rendkívüli végzését az ügyben.

Egyes "csatatér államokban", így Észak-Karolinában és Floridában elkezdték számolni a szavazatokat, amelyek eredménye megjelenhet a választás éjszakáján vagy egy napra rá. Máshol, így Michiganben és Pennsylvaniában tilos a választás napja előtt számolni, ami azt jelenti, hogy több nap is eltelhet, mielőtt kiderül a végeredmény.

New Yorkban és New Jerseyben Trump hívei autóikkal blokkolták a forgalmat két forgalmas főútvonalán. Demokrata tisztviselők elmondása szerint Texasban Trum-zászlókat és plakátokat lóbáló Trump-hívek leszorították Biden egyik kampánybuszát az útról, ezért le kellett mondaniuk néhány kampányrendezvényt. A Biden-kampány a napokban különböző csatornákon terjesztette a Stanford University tanulmányát, amely szerint 18 június és szeptember között tartott Trump-nagygyűlés 30 ezer plusz koronavírus-fertőzéshez és 700 halálesethez vezetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.03 17:37

@ittott: Még be sem vette a hashajtót de máris foschik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.11.02 18:04

Mondták a bohóc padtársai ,hogy nekik meszeltek:) Nem baj. Beverik a tözsdéket(lehet óócsóón majd vásáróónyi,utána i Bident kihozzák bajnoknak,aztán mehet a rally. Ezek a na4 féle idióták,akiknek se eszük,se pénzük (csak a süket duma)meg majd rágják a kefét.
Ha-ha-ha:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2020.11.02 15:19

Lenin elvtárs legjobb "demokratikus" tanítványa.. - a hatalmat szerezd meg, és tartsd meg.-
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html