Egyhamar nem hívják meg Putyint Washingtonba

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök következő csúcstalálkozójára a jövő évnél előbb nem kerül sor - jelentette be John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó.
Domokos Erika, 2018. július 25. szerda, 22:45
Fotó: Pixabay

A közleményében Bolton leszögezte: "az elnök úgy gondolja, hogy a következő kétoldalú találkozót akkor kell megtartani, amikor véget ér az Oroszországgal kapcsolatos boszorkányüldözés, tehát megegyeztünk abban, hogy ez január eleje után lesz" - írta az MTI.

Donald Trump a Helsinkiben tartott amerikai-orosz csúcstalálkozóról hazatérve jelentette be, hogy meghívja Washingtonba Vlagyimir Putyint, és felkérte John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót a meghívás továbbítására.

A lépés meglepte a republikánus politikusokat, és a kormányzat magas rangú tisztségviselőit.

Az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, Dan Coats például kijelentette, hogy őt egyáltalán nem tájékoztatták. Paul Ryan republikánus házelnök rögtön sajtótájékoztatón közölte, hogy Vlagyimir Putyin nem szólalhat fel az amerikai törvényhozásban, és Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője szintén azt hangoztatta, hogy az orosz elnöknek nincs meghívása a kongresszusba.

Erős bírálatokkal fogadták republikánusok és demokrata párti politikusok a meghívás ötletét azért is, mert közben az amerikai hírszerző szervek és a belbiztonsági minisztérium is folyamatosan arra figyelmeztet, hogy Oroszország aktívan próbálkozik beavatkozni az ősszel sora kerülő, úgynevezett félidős választásokba is.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK