Trump sem nézi jó szemmel a fehéroroszországi eseményeket

Az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház "mély aggodalmának" ad hangot a fehéroroszországi elnökválasztás eredménye és a választást követő helyzet miatt - jelentette ki Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban hétfőn délután tartott sajtókonferenciáján.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 10. hétfő, 21:58
Fotó: Pixabay

"Felszólítjuk a fehérorosz kormányzatot, hogy tartsa tiszteletben a békés gyülekezés szabadságát, és tartózkodjék az erő alkalmazásától" - fogalmazott a szóvivőnő. McEnany leszögezte azt is: "ellenzéki jelöltek megfélemlítése és békés tüntetők, valamint újságírók letartóztatása érvényteleníti a választási folyamatot".

Fehéroroszországban hétfőn jelentették be, hogy a hivatalos eredmények szerint a vasárnap tartott elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte meg, a szavazatok 80 százalékával. Az ellenzék kétségbe vonta a választás tisztaságát és eredményeit, Párizs és London önmérsékletre intette Minszket, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgette.

HOZZÁSZÓLÁSOK