Trump is betett a törököknek

Donald Trump amerikai elnök elrendelte a Törökországra kivetett acél- és alumíniumvámok megduplázását - írt a Portfolio.
Domokos Erika, 2018. augusztus 10. péntek, 15:35
Fotó: Pixabay

Recep Tayyip Erdogan török államfő nyilatkozatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a török líra súlyos árfolyamválságba került. Donald Trumpnak pénteken sikerült még egyet belerúgnia a szenvedő országba - írta a Portfolio.

Az amerikai elnök Twitteren jelentette be, hogy jóváhagyta a Törökországra kivetett alumínium- és acélvámok mértékének megduplázását, vagyis előbbit 10-ről 20 százalékra, utóbbit 25-ről 50 százalékra emeli.

Bár az amerikai acélimporton belül nem elhanyagolható Törökország súlya (2017-ben a teljes, 29,1 milliárd dolláros behozatal 5,6 százalékát adta), a követlen gazdasági hatásnál sokkal fontosabb a mögöttes tartalom, amit az amerikai lépés sugall. Az elnök mostani bejelentése újabb üzenet a piaci szereplők számára, hogy az amerikai-török kapcsolatok javulásáról egyelőre szó sincs, márpedig ez elengedhetetlen lenne a líra árfolyamának stabilizálásához - áll a cikkben. (Vámháború: az EU és az USA már békül - ezt a cikket olvasta?)

Erdogan elnök mai nyilatkozatában igyekezett hűteni a kedélyeket a líra zuhanása kapcsán, ám háborús retorikájával épp ellenkező hatást ért el. Ismét arra kérte az embereket, hogy váltsák át eurójukat, dollárjukat, illetve aranyban tartott megtakarításaikat lírára.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK