Arizona hosszú ideje az amerikai Republikánus Párt egyik fellegvára, több mint hetven éve csak egyszer győzött demokrata elnökjelölt ebben az államban az elnökválasztásokon, mégpedig Bill Clinton 1996-ban orrhosszal, miután a független elnökjelölt Ross Perot jókora szeletet hasított ki a konzervatív szavazatokból - derül ki a Financial Times cikkéből. Az állam két legismertebb politikusa Barry Goldwater és John McCain szenátorok, akik (1964-ben, illetve 2008-ban) a republikánusok elnökjelöltjei voltak. Idén azonban a demokraták úgy gondolják, győzni tudnak Arizonában is.

Donald Trump, a republikánus induló 2016-ban 3,5 százalékponttal nyert akkori kihívójával, Hillary Clintonnal szemben, ám a koronavírus-járvány kezelésében mutatott ügyetlensége miatt országos népszerűségi indexe 13-14 százalékponttal marad el Joe Biden volt alelnök, a demokraták várható jelöltjének indexe mögött. És a mindössze hétmilliós Arizonában a járvány egészségügyi válságot okozott, hírek szerint a koronavírus-fertőzöttek száma 150 ezer, és a fertőzések, a kórházba kerülések és halálozások száma nagyot nőtt júliusban.

Reklámhadjárat

A demokraták óriási spanyol és angol nyelvű reklámhadjáratot kezdtek, hogy kihasználják az elnök gyengeségét. Az állam lakosságának már a harmada latin származású, sok köztük a fiatal, akik korábban Bernie Sanders szenátort (képünkön jobbra), a demokraták egyik sokáig jó esélyekkel küzdő elnökjelölt-aspiránsát támogatták. Ők Trump ősellenségei, főként azóta, amióta - megváltoztatva a demokrata Barack Obama elnök politikáját, amely esélyt adott az illegális bevándorlók USA-ban született gyerekeinek - deportálta a bevándorlógyerekeket.

Javítja a Demokrata Párt esélyeit, hogy a szomszédos Kaliforniából sokan költöztek át Arizonába, köztük a párt hagyományos - amerikai mércével mérve - baloldali szavazói. Végül fontos szempont, hogy Joe Biden kiváló kapcsolatot ápolt John McCainnal, beszédet mondott a temetésén, miközben Trump nem győzte gyalázni az idős politikust, aki kifogásolta az elnök egyes intézkedéseit és stílusát. McCain rendkívüli tekintélynek örvend a külvárosok lakói körében, akik nem felejtik Trump bunkóságát.

Megvan a vezetés

Biden alig több mint három hónappal a november eleji elnökválasztás előtt három százalékponttal vezet Trump előtt Arizonában. Az ottani demokrata kampánystáb bizakodó hangulatban dolgozik, főként, hogy Sanders munkatársai csatlakoztak Biden csapatához, hozzáadva tudásukhoz a latin szavazókról szerzett ismereteiket. A demokraták elnökválasztását irányító központ egy hónap alatt több mint egymillió dollárt költött el az államban a helyiek megdolgozására.

Az egyetlen demokrata, aki nyerhet Arizonában, az Joe Biden - ismeri el Chuck Coughlin republikánus stratéga. Ahhoz, hogy valaki ebben az államban nyerjen, egyszerre kell megszereznie a jobbközép, a balközép és a független centrista szavazókat - mondja Mike Noble, az állam fővárosában, Phoenixben dolgozó közvélemény-kutató. Az elnök jelenleg a független szavazók körében egyharmad-kétharmad arányban vesztésre áll a kihívójával szemben. Trump főként a McCaint tisztelő szavazókat veszítette el - mondja a szakértő. Coughlin egyetért ezzel, mint mondja: McCain mindenki másnál nagyobb árnyékot vet az arizonai politikára.