Trump: "nem volt más választás"

A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 21. szerda, 07:33
Fotó: AFP

Azt az újságírói felvetést, miszerint az ország - éppen a Kínával folytatott elhúzódó vita miatt - recesszióba süllyedhet, Trump azzal söpörte félre, hogy "valakinek szembe kellett szállnia Kínával".

"Itt volt az ideje, függetlenül attól, hogy jó-e az országnak, vagy rövid távon ártalmas" - hangoztatta. Trump szerint "nem volt más választás", mint vámokat kivetni a kínai árukra.

Az amerikai elnök eggyőződése szerint az amerikai gazdaságnak nem kell számolnia visszaeséssel, sőt, erőteljes fellendülés is várható, amennyiben a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) csökkenti az irányadó kamatlábat.

"Nagyon távol vagyunk a recessziótól. Valójában, ha a Fed elvégzi rendesen a munkáját, akkor szerintem hatalmas növekedésnek lehetünk a tanúi" - mondta.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdaság élénkítése végett adócsökkentést fontolgat, konkrétan a vállalati nyereségadók és a munkáltatói járulékok mérséklését. Hozzáfűzte, hogy ha lesznek is adócsökkentések, ezekre nem a közeljövőben kerül sor.

Elemzők szerint a munkáltatói járulékok mérséklése ugyan a középosztályt erősítené, de a nyereségadók lefaragásából a nagyvállalatok húznának hasznot. Minden adócsökkentési csomaghoz a kongresszus hozzájárulása kell, a demokrata többségű képviselőházban a nyereségadók mérséklését nem szavaznák meg - tették hozzá az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2019.08.21 19:54

@DrNemoda: Köztudott, hogy az Egybesült Államok polgárai kissé "infantilisek", ezért is szavazhattak Tramplira. Az szintén közismert, hogy a távol-keleti nemzetek igencsak jó kereskedők. Pld. én dohányzom, s a cigimet egy olyan Nemzeti Dohányboltban vásárolom meg, amelyiknek ( és még több még boltnak is ) egy vietnámi a tulajdonosa. Az való igaz, hogy a vietnámi is egy a nemzetiségek között.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2019.08.21 07:53

Kína nagyjából kijelöli a technológiai fejlődés új irányait. A tömeggyártásban, amíg hozzájut a nyersanyagokhoz, verhetetlen a nagy tömeg, a hatalmas belső piac, az olcsó és rendelkezésre álló munkaerő, valamint a jó beruházások folytán. De arcra esik, ha nincs szükség másutt a Kínában gyártott árukra, ha azokat a szükségleteknek megfelelően, rugalmasan a piacokhoz közelebb állítják elő, nem kell azokat messzire szállítani, vagy éppenséggel kevesebb nyersanyagot használnak fel hozzájuk (tartósabbak, időtállóbbak maguk az áruk). Az új konstrukciókkal megjelenő termelők diszkriminatív árakat érhet el, ugyanakkor van átmenet a tömegigények kielégítése felé is - tehát nem reménytelen ez az irány. Persze, lehet huzakodni a vámokkal is, azon mindenki kellően veszíteni fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html