Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyilatkozatot írtam alá az amerikai ipar védelméről, ismét védővámot bevezetve a kanadai alumíniumtermékekre. Kanada hasznot húz belőlünk, ahogyan azt szokta - mondta az elnök a clyde-i mosógépgyárban  az MTI beszámolója szerint.

Korábban azzal a feltétellel törölte el a védővámot, hogy Kanada nem árasztja el az országot az exporttermékeivel és nem teszi tönkre az amerikai munkahelyeket az alumínium-ágazatban. Hozzáfűzte: a kanadai partnerek megszegték ezt a vállalást - fogalmazott Trump.

A Kanadából származó amerikai alumíniumimport 2019 júniusa és 2020 júniusa között 87 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. "Ez veszélyezteti az amerikai alumíniumipart" - állapítja meg a nyilatkozat. Az elnök szerint a korábbi intézkedések "nem eléggé hatékonyak annak a fenyegetésnek az orvoslására, amelyet a Kanadából érkező alumíniumimport jelent" az amerikai nemzetbiztonságra.

Washington korábban, 2018-ban már vetett ki védővámot a kanadai alumíniumra, de ezt tavaly eltörölte.

Trump csütörtök délután érkezett Ohióba, ahol több programon és adománygyűjtő rendezvényen vesz részt, a többi között Clevelandben is. Elsődleges célja a koronavírus-járvány miatt visszaesett amerikai gazdaság talpra állításának népszerűsítése.

Ohióba érkezése előtt újságíróknak azt mondta: amennyiben a kongresszusban a törvényhozók nem jutnak egyetértésre egy újabb gazdaságélénkítő program részleteiben, akkor elnöki rendelettel lép közbe. Később - már Ohióban tartózkodva - a Twitteren arról írt, hogy a kormányzat késznek mutatkozik a munkanélküli gyorssegély összegének további folyósítására. Nem pontosította ugyan, hogy ez az összeg mekkora lenne, de jelenleg heti 600 dollárt kapnak a járvány miatt munkájukat elvesztők, s a többi között ez a republikánus és a demokrata párti törvényhozók közötti vita egyik sarkalatos kérdése.