Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn rendeletet írt alá arról, hogy a kormányzati hivataloknak és ügynökségeknek a beszerzéseiknél növekvő mértékben kell amerikai árukat vásárolniuk. Az elnöki rendelet ugyan lényegében csak megerősíti a már érvényben lévő törvényt (amely a szövetségi kormányhivataloknak és ügynökségeknek előírja, hogy beszerzéseiknél amerikai termékeket kell előnyben részesíteniük), de Trump szerint fokozatosan el kell érni az amerikai áruk 75 százalékos arányát.

Az elnök közölte, a vas-, és acéltermékek esetében ennek az aránynak 95 százalékot kell elérnie. "Kormányzatom filozófiája egyszerű. Ha valamit megépíthetünk, termeszthetünk vagy legyárthatunk az Egyesült Államokban, akkor azt itt fogjuk megtenni" - fogalmazott Donald Trump a rendelet aláírásakor újságíróknak.

A ceremónián az Egyesült Államok mind az 50 tagállama képviseltette magát. A jelenlévő acélipari kereskedelmi cégek egyikének elnök-vezérigazgatója, Thomas Gibson "újabb jó lépésnek" minősítve az elnöki döntést. Megjegyezte: "a belföldi termékek előnyben részesítése a szövetségi kormány által finanszírozott infrastrukturális beruházásoknál létfontosságú a belföldi acélipar számára".

Elemzők ugyanakkor megjegyezték: az elnöki rendelet azt is eredményezheti, hogy a szövetségi kormányzati beszerzéseknél magasabb árat kell fizetni egy-egy termékért. Dave Drabkin, a védelmi beruházások rendszerének javítását szorgalmazó szövetségi munkabizottság volt elnöke azt mondta: legalább kilenc hónapra lesz szükség ahhoz, hogy az elnöki rendeletben foglaltakat megvalósítsák. "Ez a döntés pozitív az amerikai vállalatok és negatív a külföldi versenytársak számára" - fogalmazott Drabkin, hozzátéve, hogy más országok is hozhatnak hasonló intézkedéseket a saját vállalataik védelme érdekében.