Trump a jövő héten Nagy-Britanniában tárgyal

Hivatalos látogatásra érkezik Nagy-Britanniába a jövő héten Donald Trump. Az amerikai elnök összes programja Londonon kívüli, vidéki helyszíneken lesz, fogadja őt II. Erzsébet királynő is - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. július 6. péntek, 22:55
Fotó: Pixabay

A miniszterelnöki hivatal által ismertetett részletes menetrend alapján Trump és felesége jövő csütörtökön kora délután érkezik Nagy-Britanniába, egyenesen a brüsszeli NATO-csúcsértekezletről. Az amerikai elnöki házaspárt Theresa May brit miniszterelnök a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonában fogadja díszvacsorán.

Erre az eseményre a két kormány tagjain kívül a brit és az amerikai üzleti szektor legnagyobb vállalatainak száz képviselője is hivatalos.

Donald és Melania Trump a péntekre virradó éjszakát a Winfield House-ban, az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján tölti, de a brit miniszterelnökkel és kormányával tartandó hivatalos pénteki tárgyalás helyszíne Chequers, a brit kormányfők vidéki rezidenciája lesz.

Ezt követően az amerikai elnök és felesége a brit királyi család Londonon kívüli legnagyobb rezidenciájára, Windsor ősi kastélyába utazik (a képen), ahol fogadja őket II. Erzsébet királynő.

A hivatalos programok után, péntek este Skóciába utaznak, és - immár magánjellegű programokkal - ott töltik a jövő hétvégét

Trump jövő heti látogatása nem az az állami látogatás lesz, amelyre Theresa May tavaly januárban, Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal hívta meg II. Erzsébet királynő nevében az amerikai elnököt. Nem hivatalos, de egybehangzó londoni értesülések szerint ez a ceremoniális program - nem utolsósorban a heves brit tiltakozások miatt - egyelőre lekerült a napirendről. (Brexit: Trump megkavarta az állóvizet - ezt a cikket olvasta?)

Az amerikai elnök ceremoniális nagy-britanniai állami látogatása ellen indított petíciót csaknem 1,9 millióan írták alá.

Az egymással hagyományosan rendkívül szoros kapcsolatokat ápoló két ország viszonya az elmúlt hónapok szinte példátlan, nyilvános diplomáciai csörtéi után meglehetősen hűvössé vált. A legnagyobb diplomáciai vihart az kavarta, hogy Trump nemrég a Twitteren újraközölte a Britain First nevű radikálisan muszlimellenes brit csoport három - kérdéses valóságtartalmú - videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról. Az ügyben Theresa May személyesen is rosszallásának adott hangot, "helytelennek" nevezve, hogy Trump "egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő" csoport videóit népszerűsíti.

Az amerikai elnök azonban May megrovó nyilatkozatára indulatos Twitter-üzenetben válaszolt, felszólítva a brit kormányfőt, hogy "ne rám összpontosítsa figyelmét", hanem "az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra".

A Britain First egyik vezetőjét, Jayda Fransent, akinek Twitter-oldaláról Trump átvette a videókat, márciusban egy brit bíróság 36 heti szabadságvesztésre ítélte vallási közösség ellen irányuló zaklatás és gyűlöletkeltő magatartás vádjával - írta az MTI.

A kép forrása:Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK