Az elnök az Amerikai Ipari Tanács és a Stratégiai és Politikai Fórum tanácsadó testületek feloszlatását jelentette be. Twitter-bejegyzésében azzal indokolta döntését, hogy inkább beszünteti a testületek munkáját, sem mint a gazdasági szakemberek "nagy nyomásgyakorlásnak" legyenek kitéve.

Az ügy előzményeiről lapunk is írt: Palotaforradalom Washingtonban

A The New York Times című lap értesülései szerint az elnöki döntés  azt követően született meg, hogy a Blackstone-csoport vezérigazgatója, Stephen Schwarzman - aki egyébként Trump személyes barátja - telekonferenciát szervezett a Stratégiai és Politikai Fórum elnöki tanácsadó testület tagjai számára. A téma az volt: hogyan reagáljanak az elnöknek a Charlottesville-i események után tett nyilatkozataira. A megbeszélésről kiszivárgott információk szerint a mintegy egytucatnyi gazdasági vezetővel folytatott egyeztetések után az a döntés született, hogy a tagok testületileg kivonulnak a tanácsadó szervezetből. Ebben a tanácsadói bizottságban a többi között az IBM, a Clevelandi Klina, vagy egy bostoni pénzügyi cég vezetői vettek részt.

Mielőtt azonban Donald Trump nyilvánosságra hozta döntését, a másik elnöki tanácsadó testületből, az Ipari Tanácsból is újabb két tag jelentette be kilépését.

Valamennyi kilépő az elnöknek a Charlottesville-i erőszakra adott ellentmondásos válaszaira hivatkozott távozása okaként.

A Stratégiai és Politikai Fórum a telekonferencia után kiadott közleményében leszögezte: "Miként azt tagjaink elmúlt napokban egyénileg is kinyilvánították, türelmetlenségnek, rasszizmusnak és erőszaknak abszolút nincs helye ebben az országban, ezek az amerikai alapértékek meggyalázását jelentik".

Szerdán délután egy - a The Wall Street Journal című laphoz is eljutott - belső körlevélben Jamie Dimon, a J.P.Morgan Chase bankház vezérigazgatója is  közölte: "mélységesen" nem ért egyet az elnök Charlottesville-re adott válaszaival. "A rasszizmus, az intolerancia és az erőszak mindig helytelen... Kétértelmű beszédnek nincs helye ezen a téren" - szögezte le Dimon.