Trump aláírta - kezdődhet a vámháború

Donald Trump amerikai elnök rendelete nyomán az Egyesült Államok az acélimportra 25, az alumíniuméra pedig 10 százalékos védővámot vetett ki. Az elnök acélipari dolgozók karéjában írta alá csütörtökön az importvámokról szóló döntést.
Domokos László, 2018. március 8. csütörtök, 22:30
Fotó: AFP

A politikus szerint kormánya kész a rugalmasságra és az együttműködésre más országokkal. Döntését az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta - számolt be az MTI.

Az Egyesült Államokban gyártott portékákat nem érintik a vámok Trump szerint, s egyúttal arra ösztökélte a külföldi cégeket, hogy építsenek üzemeket az Egyesült Államokban. Szavai szerint Washington nyitott arra, hogy - Kanada és Mexikó mellett - egyes országoknak egyedi vámmentességet adjon.

A vámtarifák 15 nap múlva lépnek életbe, és nem vonatkoznak Kanadára és Mexikóra.

Trump március elsején jelentette be az amerikai ipar képviselőivel tartott találkozóján, hogy újjáépíti az Egyesült Államok acél és alumíniumiparát. Szerinte az utóbbi évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek ezekkel a fémekkel, ezért megvédeni a hazai termelést az olcsó külföldi konkurenciától.

Azóta már az is kiderült, hogy a válasz érdekében az Európai Bizottság összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján szükség esetén 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének majd ki 25 százalékos importvámot.

Fotó forrása: AFP PHOTO/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2018.03.09 06:15

Az Origo egyszerre közölte, 23:12 órakor, ezt a hírt és azt, hogy a meztelen fotók adták vissza Gregor Bernadett önbizalmát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html