"Mitt Romney amerikai szenátor egy nagyképű barom, aki a kezdetektől fogva ellenem van" - kezdte szombati Twitter-üzenetfolyamát Donald Trump elnök, amelyben újabb kirohanásokat indított a média és bírálói ellen, miután egyre intenzívebbé vált az ellene indított vádemelési eljárás előkészítése a Kongresszusban. Ezúttal azt a Mitt Romney-t támadta be, aki 2012-ben a Republikánusok ellenjelöltje volt Barack Obama elnöknek - írja a Reuters.

A Republikánus Párt elitjéhez tartozó politikus azzal váltotta ki Trump haragját, hogy pénteken egy sajtótájékoztatón nyíltan kritizálta az elnököt, amiért az Kínától is azt követelte, hogy indítsanak vizsgálatot a korábbi demokrata alelnök, Joe Biden, a párt jelenlegi legnépszerűbb aspiránsa ellen. Romney szerint a Fehér Házból nem szabad a hatalommal visszaélni a a politikai ellenfelek elleni harcban sem.

Egy későbbi tweetben Trump azt írta, hogy úgy értesült, a utahi emberek sajnálják, hogy Romney-t 2018. évben a Szenátusba választották. "Egyetértek! Olyan bolond, aki a semmire se jó demokraták kezére játszik! #IMPEACHMITTROMNEY "- írta Trump.

Az elnök ismét azt mondta, hogy megfelelő volt a július 25-i, Volodimír Zelenszkíj ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése, amely miatt most elindult az impeachment eljárás a képviselőházban.

Egy másik republikánus szenátor, a maine-i Susan Collins szintén bírálta Trumpot, hogy Kínát arra buzdította, vizsgálja meg a Bideneket, a lépést "teljesen helytelennek" nevezte a Bangor Daily News.

"Úgy gondoltam, hogy az elnök nagy hibát követett el azzal, hogy Kínát kérte, hogy vegyen részt egy politikai ellenfél kivizsgálásában" - mondta Collins. Egyébként sem az ukrán, se a kínai ügyben több vizsgálat sem talált semmilyen bizonyítékot a volt alelnök, sem a fia által elkövetett jogsértésekre.

Mike Pompeo, Trump szövetségese és külügyminisztere, közben akasztja a kongresszusi vizsgálatot. "Elmulasztotta teljesíteni az idézésben megkövetelt dokumentumok benyújtásának határidejét" - közölte a vizsgálóbizottság, amely azt kérte a külügyértől - aki tudott is Trump aggályos beszélgetéséről Zelenszkíjjel -, hogy nem ad ki leiratokat is feljegyzéseket a beszélgetésről, valamint arra se adott engedélyt, hogy a külügy embereit beidézzék vallomást tenni.