Trump: Az EU ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb

Az EU valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott és vasárnap sugárzott interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra utalva.
Domokos László, 2018. július 2. hétfő, 06:40
Fotó: AFP

Külkerdeficitünk van az unióval szemben és a tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be  a NATO-ba, hogy megvédjük őket - mondta a republikánusokhoz közelálló tévében az amerikai elnök - írta az Index az MTI beszámolója alapján.

Az elnök szerint nem korrektek az európai szövetségesek velük szemben.

Trump a kereskedelmi vitáknál nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére.

Szavai szerint kifejezetten jó a viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akiről így fogalmazott: "életre szólóan elnök... királynak is nevezhetnénk".

Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormány szankciókkal sújtja-e majd azokat az európai országokat, amelyek gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal, Trump azt mondta: igen, természetesen.

Az elnök szerint az OPEC manipulálja az olajpiacokat. Arra figyelmeztetett: "jobb, ha felhagynak ezzel", mert "mi biztosítjuk (az OPEC-tagországok közül) soknak a védelmét".

Képünk forrása: AFP Photo/Jim WATSON

HOZZÁSZÓLÁSOK