Byron Wien veterán Wall Street-i befektető minden év elején elszórakoztatja ügyfeleit azzal, hogy elővezeti - a főként a lehetséges meglepetésekre kihegyezett - jóslatait az előttük álló 12 hónapra. Idei levelében nem várt politikai fordulatot és a gazdasági szárnyalást jósol az USA-ban, miközben 2017 végére igencsak sötét fejleményeket vár az EU-ban.

Egy másik Trump

Az első jóslat szerint Donald Trumpot, az USA megválasztott elnökét nem hagyja nyugodni, hogy a szavazatok száma alapján összesen közel hárommillióval kevesebb amerikai adta rá a vokság az elnökválasztáson, mint ellenfelére, Hillary Clintonra. Ezért egyetlen extrém ígéretét sem fogja teljesíteni.

Nem bontja fel az Egyesült Államok szabadkereskedelmi egyezményeit, mindenekelőtt az észak-amerikait (NAFTA), kormánya csupán kisebb változtatásokat hajt végre ezeken. Elvakult híveinek legnagyobb meglepetésére üresen hagyja a kereskedelmi egyezményeknek bekészített szemetesládát, mondván a szavazók nem egy ideológiára, hanem személy szerint rá adták a voksukat.

Nem is gonoszak

Az új elnökkel kapcsolatos további "prognózis", hogy rá fog jönni: Kína nem is manipulálja valutája árfolyamát, a jüan nem gyengül, hanem erősödik a dollárral szemben. Az ázsiai ország gazdaságát egyre inkább a belső fogyasztás hajtja, nem az export. Ezért a Trump-adminisztráció nem sújtja büntetővámmal a kínai termékek importját (az elnökválasztási kampányban 45 százalékos vámról beszélt), elkerüli a kereskedelmi háborút az ázsiai országgal, sőt javítja az USA és Kína együttműködését.

Hasít a gazdaság

A befektető szerint a vállalati és személyi jövedelemadók várható csökkentése, a kereskedelmi egyezmények fenntartása és a pénzügyi szektor szabályozásának lazítása felpörgeti a gazdaságot. Az USA GDP-je három százalékkal bővül és 2014 óta először a termelékenység is javul. Az S&P-500 tőzsdeindex eléri a 2500 pontot, mert a részvényesek bízni kezdenek a hosszabb távú gazdasági növekedésben.

A költségvetési hiány megugrásával kapcsolatos félelmek ugyanakkor továbbra is idegesíteni fogják a gazdaság szereplőit. Az infláció évi három százalékra gyorsulhat, a hitelkereslet megugrása felnyomja a kamatokat, a tízéves amerikai kötvények hozama viszont a gyengülő kereslet miatt négy százalékra mehet fel.

Padló alatt az euró

A hosszú távú befektetések növekvő súlyának köszönhetően megszűnik a devizaárfolyamok rövid távú hullámzása. A japán valuta árfolyam a 130 jen/dolláros szint körül marad, ami segíti a szigetország exportját. A Brexit-ügyek miatt a brit deviza 1,10 dollár/fontra gyengül, az euró az 1:1-es érték alá hanyatlik a dollárral szemben.

Európának annyi

Az Európai Unióval kapcsolatban durva várakozásokat fogalmaz meg az amerikai tőzsdei szakértő. Szerinte a populizmus feltartóztathatatlanul folytatja előrenyomulását a francia és a német választásokon. Angela Merkel elveszíti az őszi parlamenti szavazást.

Az emberek egész Európában megkérdőjelezik az EU hasznosságát, ezért az év végén már az unió felbontásának lehetőségeiről fognak vitatkozni a közbeszédben. Ezzel egyidejűleg napirendre kerül az eurózóna feloszlatása és a nemzeti valuták visszahozatala is.

Lassan a testtel!

Mielőtt komolyan vennénk ezeket a jóslatokat érdemes megnézni, mit várt Wien 2016-tól - figyelmeztet a MarketWatch. Egyebek mellett az S&P-500 tőzsdeindex esését jelezte előre és úgy gondolta, hogy a demokrata Hillary Clinton megnyeri az elnökválasztást a republikánusok jelöltjével, Ted Cruz texasi szenátorral szemben.

A tőzsdei szakembernek persze van magyarázata arra, miért pontatlanok a prognózisai. Szerinte a kifejezetten a váratlan fejlemények lehetőségére figyelmeztető jóslatok célja az, hogy kitágítsa a pénzük megforgatásán gondolkodó befektetők látószögét, azaz felkészítse őket az üzleti várakozásaikat felborító meglepetésekre.