Trump beismerte: ez sem jön össze

Donald Trump amerikai elnök egy televíziós interjúban úgy vélte, hogy kicsi az esélye az egészségbiztosítási törvény jövő hétre tervezett elfogadásának.
Domokos László, 2017. június 23. péntek, 18:54
Fotó: MTI/AP

Az amerikai elnök a Fox televíziónak adott interjújában állapította meg, hogy a szenátusban pillanatnyilag nincs meg az egészségbiztosítási törvény megszavazásához szükséges támogatottság.

A módosított törvényjavaslatról ugyanis már csütörtöki benyújtása után négy republikánus szenátor közölte: egyelőre "nem áll készen" a megszavazására.

Donald Trump ugyanakkor jelezte: hajlandó egyeztetni e négy szenátorral. "Nem arról van szó, hogy elleneznék. Bizonyos változtatásokat szeretnének. Majd meglátjuk, hogy mit tehetünk" - fogalmazott Trump. Hozzátette: a négy szenátor "nagyon jó ember".

Az elnök csütörtökön este egyik Twitter-üzenetében leszögezte: "nagyon támogatom a szenátus egészségbiztosítási törvénytervezetét".

Rand Paul kentuckyi, Ted Cruz texasi, Mike Lee Utah állambeli és Ron Johnson wisconsini szenátor rögtön a törvénytervezet előterjesztése után jelezte, hogy azért nem tartja megfelelőnek a módosításokat, mert az új törvény még így sem vonja vissza teljes körűen Barack Obama egészségbiztosítási törvényét, és nem csökkennek megfelelő mértékben a biztosítási költségek sem.

A képviselőház már áprilisban megszavazta az új törvényjavaslatot, de a republikánus szenátorok akkor jelezték, hogy csakis további módosítások után hajlandóak elfogadni. A törvénytervezetet a módosítások után is elutasító négy szenátort a legkonzervatívabb republikánusok között tartják számon, akik a törvényből kivetetnék a szegényebb társadalmi rétegeket segítő passzusokat - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK