Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nagy mértékben meghaladja előzetes várakozásainkat is" - mondta el Trump, aki szerint az amerikai gazdaság kiváló állapotban van, az ipari termelés magához tért, és az amerikai gazdaság egésze szilárd alapokon áll.

"Véget vetettünk az amerikai dolgozók elleni háborúnak, leállítottuk az amerikai ipar elleni támadásokat, és olyan gazdasági fellendülést indítottunk be, amelyet korábban soha nem láttunk" - hangsúlyozta az elnök.

Az amerikai-kínai kereskedelmi vitáról úgy vélekedett: "közel van" a tárgyalások első szakaszának sikeres lezárása, ez "bármikor megtörténhet". Konkrétumokat azonban nem említett, így egy esetleges megállapodás aláírásának várható dátumáról sem szólt. Jobbára a korábbi állításait ismételte meg. Például azt, hogy Kína szerinte tisztességtelen elveket alkalmaz a kereskedelemben. "Bár meghalnának azért, hogy megállapodást köthessenek velünk, s mi döntjük el, hogy legyen-e megállapodás, vagy sem. És mi csak olyan megállapodást írunk alá, amely jó az Egyesült Államok, a dolgozói és a vállalatai számára" - tette hozzá az elnök.

"Lényegesen megemeli a kínai portékákra már kivetett vámokat abban az esetben, ha Peking nem köti meg a megállapodást Washingtonnal. És ez igaz lesz más országokra is, amelyek szintén rosszul bánnak velünk" - fogalmazott Trump.

Donald Trump tavaly decemberben 250 milliárd dollár értékű kínai importárura 25 százalékos vámot vetett ki, majd később további 15 százalékos vámmal sújtott 112 milliárd dollár értékű kínai portékát.

A beszédben az elnök egyben védelmébe vette protekcionista gazdaságpolitikáját, és nem mulasztotta el bírálni egyes demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok - köztük Elizabeth Warren massachusettsi szenátor - gazdaságpolitikai elképzeléseit.

Szakértők szerint a kereskedelmi háború újabb fejezete komoly károkat okozhat Európának és az USA-nak is.