Trump cáfolja kapcsolatát Putyinnal

Cáfolta Donald Trump republikánus elnökjelölt szerdán, hogy bármiféle kapcsolatban állna Oroszországgal, de arra ösztökélte az oroszokat, hogy találják meg vetélytársa, a demokrata párti Hillary Clinton eltűnt elektronikus leveleit.
MTI, 2016. július 27. szerda, 19:48
Fotó: MTI/EPA

Trump a floridai Doralban tartott sajtóértekezletén beszélt az amerikai politikai berkekben és sajtóban egyre gyakrabban megjelenő feltételezésről, miszerint szoros kapcsolatot ápolna Oroszországgal, s akár még Vlagyimir Putyin elnökkel is. Maga Obama elnök egy keddi televíziós interjúban állította azt, hogy Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin favoritja az amerikai elnökválasztáson nem más, mint a republikánus elnökjelölt.

Trump Floridában cáfolta, hogy valaha beszélt volna Putyinnal, és arra bátorította az orosz elnököt, hogy "találja meg" Hillary Clinton eltűnt, a demokrata párti politikus magánszerveréről kitörölt 30 ezer elektronikus levelét. Azokról a levelekről van szó, amelyeket Hillary Clinton nem adott át a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), amely azt vizsgálta, hogy Clinton külügyminiszterként hivatalos levelezésének egy részét magán email-fiókon keresztül bonyolította. Clinton korábban arra hivatkozott, az át nem adott emailek nem hivatalos, hanem magántermészetű levelek voltak.

Trump sajtóértekezletén azt hangsúlyozta, hogy soha nem beszélt Putyinnal, és semmit nem tud róla azon kívül, hogy tisztelettel viseltetik iránta. A politikus leszögezte, hogy semmi dolga Oroszországgal.

Az amerikai sajtó felidézte, hogy a Kreml cáfolta a feltételezést, miszerint a Demokrata Párt országos bizottságának szervere elleni hackertámadáshoz köze lenne Oroszországnak. Ez utóbbi következtében olyan levelek kerültek nyilvánosságra, amelyekből kiderült: a Demokrata Párt vezetése manipulálni igyekezett a pártbéli előválasztásokat Hillary Clinton javára és nagy vetélytársa, Bernie Sanders kárára.

Trump szerint ha valóban Oroszország lenne a felelős, akkor ez azt mutatja, hogy milyen kicsi a becsülete az Egyesült Államoknak. A republikánus elnökjelölt azt is hangsúlyozta, hogy szerinte nem oroszok állnak a hackertámadások mögött.

A politikus kitért Hillary Clinton vitatott elektronikus levelezésére is. A levelek egy része ugyanis hackerek kezébe került és az FBI gyanúja szerint oroszok állnak a háttérben. "Egyébiránt, ha az oroszok hajtották végre a hackertámadást, akkor minden bizonnyal megvan nekik Clinton 33 ezer elektronikus levele is. Remélem is, hogy megvan nekik" - fejtegette most Floridában Trump, és hozzátette, hogy szerinte "valószínűleg megvan nekik az a 33 ezer e-mail, amit Clinton kitörölt". Egyúttal szinte felszólította az oroszokat, hogy találják csak meg ezeket a bizonyos leveleket.

Újságírói kérdésekre válaszolva Donald Trump kifejtette, hogy "sokkal többet használna az amerikai-orosz viszonynak", ha novemberben őt választanák meg elnöknek. Az egyik kérdésre, miszerint nem akarja-e felszólítani az orosz  elnököt, hogy ne avatkozzon be az amerikai választási folyamatba, Trump úgy válaszolt: "nem én fogom megmondani Putyinnak, hogy mit csináljon, miért is nekem kellene ezt megmondani?!".

A sajtótájékoztató után Trump szokása szerint Twitter-üzenetet is közzétett. "Ha Oroszországnak, vagy bármely más országnak vagy személynek a birtokában van Hillary Clinton jogellenesen kitörölt 33 ezer e-mailje, akkor talán meg kellene osztania őket az FBI-jal" - olvasható a bejegyzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK