Trump döntött: ekkor találkozna Kim Dzsong Unnal

Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy június 12-én Szingapúrban megtartják a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót, ahol találkozhat Észak-Korea vezetőjével.
K. Kiss Gergely, 2018. június 1. péntek, 22:01
Fotó: AFP

Az elnök előtte csaknem egy órán keresztül folytatott megbeszélést a Fehér Házban Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökével, akit Kim Dzsong Un "jobbkezeként" tartanak számon - írja az MTI.

Az elnök - kikísérve a phenjani tisztségviselőt - újságírókkal közölte a megbeszélés egyes részleteit.
Trump elmondta, hogy Kim Jong Csol átadta neki Kim Dzsong Un levelét, amelyet "nagyon kedves, nagyon érdekes" levélnek minősített. Mint mondta: Phenjan akarja az atomfegyver-mentesítést, de a júniusi csúcstalálkozó valószínűleg csak az első lesz az erről szóló találkozók sorában.

Az észak-koreai vezető és az amerikai elnök csúcstalálkozójáról május elején volt először szó, miután április végén Kim Dzsongun - az első északi vezetőként átlépve a két országot elválasztó határt - találkozott Mun Dzsein dél-koreai elnökkel. A koreai csúcson az északi állam vállalta egyebek mellett atomprogramja leállítását, de szabadon engedett amerikai foglyokat is, Washington pedig jelezte hajlandóságát az elnöki csúcstalálkozóra - írja az Index.

Május 10-én hangzott el először, hogy június 12-én, Szingapúrban találkozhat Trump és Dzsongun, miután az amerikai külügyminiszter két nappal korábban Phenjanba utazott. Aztán viszont az amerikai elnök a tőle megszokott stílusban hol lemondta a csúcsot, hol mégis hajlandóságot mutatott a találkozóra. A csikicsuki közben Kim Dzsongun se tétlenkedett, tárgyalt Kínával és egy nappal Trump mostani bejelentése előtt meghívást kapott Moszkvába is.

HOZZÁSZÓLÁSOK