Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a világ minden olyan politikusa örült Donald Trump amerikai választási győzelmének, akinek rossz viszonya volt az Obama-adminisztrációval, ám senki nem üdvözölte olyan hangosan a volt ingatlanmágnás sikerét, mint Orbán Viktor, a magyarok miniszterelnöke - kezdi cikkét a foreignpolicy.com.

Az elsők között üdvözölte már Trump indulását is az elnökségért folyó harcban, majd ezt követően egymást követték a magyar kormányfő pozitív nyilatkozatai.

A Világgazdaságnak adott interjújában elárulta, hogy Trump meghívta az USA-ba, majd december elején kijelentette, hogy a korábban Nyugaton megbélyegzett magyar vezetés immáron a győztes csapat tagja. A 2010-ben választott magyar út a győzelem fel visz.

Magyar út

Ennek az útnak, azaz politikának része, hogy a budapesti vezetés ellenszegül az USA és Nyugat-Európa képviselte politikai iránynak, hogy felpuhítja Magyarország kiállását a Nyugat mellett. Magában foglalja a határkerítés építését és a Kremllel ápolt viszony barátságosabbá tételét annak ellenére, hogy a Nyugat éppen szankciópolitikát folytat Moszkva ellen.

A magyar vezetés felkarolta az illiberális demokrácia ideológiáját, amelynek szellemében Orbán furkósbottal bánik az igazságszolgáltatással és a médiával. Simonyi András volt amerikai magyar nagykövet ennek ellenére úgy véli, hogy a magyar kormányfő politikai szinten új viszonyt fog kiépíteni az USA új vezetésével.

Ellenhatás

Ugyanakkor éppen az a politikai hitvallás - a nacionalizmus, az idegen- és elitellenesség - állíthatja szemben Trumpot és Orbánt, amely hasonlóvá teszi őket egymáshoz. Orbán ellenszegülése a felső tízezerrel szemben nemzetközi szinten értendő: éppen az ellen az ország ellen, azaz az USA ellen irányulhat, amelynek establishmentje a második világháború óta vezető szerepet játszik a világon.

Nem is olyan régen például még arról beszélt, hogy a bevándorlás ügyében Magyarországra nehezedő nyomás egyik fő támogatója az Egyesült Államok. Simonyi és mások szerint Orbán Amerika-ellenessége egy cinikus trükk, amivel revolverezheti radikális jobboldali ellenzékét. Ugyanakkor a volt nagykövet szerint Orbán tudja, hogy országa a jobb magyar-amerikai viszonyban érdekelt.

Mumus

Mások szerint a magyar kormányfőnek szüksége van külföldi bűnbakokra, akikre az ország bajait rákenheti. A mumusok között előkelő helyen lehet az USA, amelynek diplomatái bírálják a magyar kormányt a demokrácia leépítéséért. Ezért - vitatkozva Simonyival - Charles Gati magyar származású amerikai professzor úgy véli, hogy Orbánnak szüksége van az USA-ra mint a magyarok egyik első számú "ellenségére".

Ezenfelül szembe állíthatja a két vezetőt, hogy a magyar költségvetés mindössze a GDP 0,95 százalékát fordítja védelmi kiadásokra. Trump azt ígérte a választási kampányában, hogy a vezetése alatt álló amerikai hadsereg leveszi a kezét azokról a NATO-tagállamokról, amelyek nem emelik ezt az arányt két százalékra. Ez az a szint, amit a NATO-csatlakozáskor vállaltak.

Ez ügyben Simonyi szerint is kemény lesz az új amerikai adminisztráció. A két százalék azt jelenti, hogy két százalék - mondja. A jó viszony látványos lehet a legfelsőbb szinteken, ám a felek kapcsolata igazából azon fog múlni, hogy Magyarország teljesíti-e NATO-hozzájárulását. Az USA ugyanis nem engedheti meg magának, hogy ez ügyben bármely országgal kivételt tegyen.