Trump ex-tanácsadója még a republikánusokat is kiakasztotta

Nm adott érdemi válaszokat a törvényhozók kérdéseire Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója, a Breitbart alapítója és az alt-right kultikus figurája csütörtöki kongresszusi meghallgatásán - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. február 16. péntek, 07:32
Fotó: AFP

Izgalommal várták az Egyesült Államokban Steve Bannon egykori elnöki főtanácsadó meghallgatását, mivel egy januárban megjelent botránykönyv, a Tűz és düh (Fire and Fury) szerzőjének, Michael Wolffnak keményen kritizálta Donald Trump elnököt. Sőt, az abban megjelentek alapján egyértelmű volt kampánycsapata és családtagjai összejátszása az oroszokkal a választás alatt.

Ennek ellenére a kongresszusi hírszerzési bizottságban csaknem teljesen eredménytelenül kérdezgették az újságíróból lett politikai stratégát. Bannon ugyan előzetesen megállapodott a törvényhozókkal abban, hogy melyik az a 25 kérdés, amelyre választ ad majd, ám végül mégsem válaszolt rájuk érdemben.

Nem tudni, hogy pontosan miket mondott, mert a kihallgatás zárt ajtók mögött zajlott, az ott elhangzottakról egyelőre nem kerültek napvilágra információk. Joaquín Castro, a bizottság demokrata párti tagja Twitter-bejegyzésben elégedetlenkedett, azt írva, hogy Bannon akadályozta a bizottság munkáját. Egy másik demokrata szenátor, Adam Schiff annyira csalódott, hogy a bizottság megsértése miatt eljárást indítana Bannon ellen. Schiff szerint Bannon olyan szűkszavúan válaszolt, hogy felmerült a gyanú, vajon nem félrevezetni akarja-e a törvényhozókat.

De még Mike Conaway, a bizottság republikánus tagja is arról beszélt újságíróknak, hogy az egész bizottság elégedetlen volt. Bannon "nem adott választ valamennyi kérdésre, amelyet feltettünk neki, a bizottság tagjai csalódottak" - fogalmazott a texasi republikánus politikus.

A volt főtanácsadó a meghallgatás előtt Donald Trump elnökkel egyeztetett, aki arra biztatta, hogy hivatkozzon arra az alkotmány biztosította jogára, miszerint az elnök korábbi munkatársaként nem köteles mindenre válaszolni. Bannon a meghallgatáson valóban többször erre a kivételezett státuszra hivatkozva tagadta meg a válaszadást - szemlézi az MTI a CNN tudósítását.

Mike Conaway a Republikánus Párt más vezető személyiségeivel, köztük például Paul Ryan házelnökkel együtt dönt majd arról, hogy elfogadják-e Bannon érvelését, vagy a bizottság megsértése miatt eljárást indítanak-e ellene. A The Washington Post több olyan republikánus törvényhozót idézett, aki - felháborodva Bannon elzárkózásán - eljárást sürget a volt főtanácsadó ellen, arra hivatkozva, hogy mind a jelenlegi, mind a jövendő kormányzatokat figyelmeztetni kell arra, hogy nem kerülhetik meg a kongresszus ellenőrzését.

Azért is csalódtak Bannon vallomásában, mert januárban egyszer már önként megjelent a bizottság előtt, de egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, ezért a büntetés terhe mellett idézték meg ismét. A volt főtanácsadó a héten - a The New York Times című lap információi szerint szintén büntetés terhe melletti idézés nyomán - két alkalommal is találkozott Robert Muellerrel, az Oroszország esetleges beavatkozását és Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetőjével. A The Washington Post információi szerint a Muellerrel folytatott beszélgetésekhez Bannon nem támasztott előfeltételeket.

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Mueller a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója, James Comey tavaly májusi lemondatásáról és Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint Jared Kushner, Trump elnök veje és a washingtoni orosz nagykövet közötti találkozókról kérdezte Bannont.

A fotó forrása: Brendan Smialowski/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK