Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök Twitter-üzenetben közölte: "és a Hamis Hírek győztesei..." és e mondathoz egy, a Republikánus Országos Bizottság (a republikánus párt vezetése) internetes honlapjához vezető linket csatolt. A honlap - amelyre bárki beléphet, jelszó nélkül - ezzel a mondattal kezdődik: "2017 a könyörtelen elfogultság, a tisztességtelen tudósítások és az arcátlan hamis hírek éve volt".

Majd a díj konkrét taglalása nélkül nem is médiumok megnevezései, hanem a Donald Trump által hamisnak tartott médiatörténetek olvashatók. Az összeállítás tíz történetet idéz fel, amelyek mindegyike az úgynevezett fősodratú média orgánumaiban jelent meg. A felsorolt sztorik a CNN hírtelevízióban, az ABC televízióban, a The New York Timesban, a The Washington Postban, vagy a Time magazinban kaptak teret. (A magyar demokráciát is félti az AP.)

Donald Trump valamennyit elfogult, részrehajló, hamis információként vagy riportként értékelte, s mindegyiknél felsorolta, hogy mi a baja velük. Az elnök olyan történeteket választott ki, amelyekről maguk a médiumok is beismerték a tévedést, és nyilvánosan korrigáltak is.

Trump felidézte például az ABC televízió munkatársa, Brian Ross riportját, amelyben az oknyomozó újságíró azt állította, hogy Donald Trump még elnökjelöltként kifejezetten utasította Michael Flynnt, későbbi nemzetbiztonsági tanácsadóját a kapcsolatfelvételre Moszkvával. Az ABC bocsánatot kért, Rosst pedig négy hétre felmentette a munkavégzés alól - emlékeztet az MTI.

A "kitüntetettek" listáján szerepel Paul Krugman közgazdász, a The New York Times publicistája, akiről a honlap felemlegeti: "a Trump elnök elsöprő győzelmét hozó választások éjszakáján azt írta, hogy a gazdaság ezután soha nem tér magához". Majd a honlap emlékeztetett arra, hogy a valóságban a Wall Street rekordot rekordra dönt.

"Kitüntetést" kapott a Time magazin sztorija is, amely arról szólt, hogy Donald Trump első elnöki döntése az volt, hogy kivitette az Ovális irodából ifjabb Martin Luther King mellszobrát, és Hamis Hírek Díjat kapott a CNN hírtelevízió is, azért a hamis riportjáért, amelyben azt állította, hogy ifjabb Donald Trumpnak hozzáférése volt a WikiLeaks meghackelt dokumentumaihoz.

A felsorolás végén az elnök gratulált viszont azoknak az újságíróknak és médiumoknak, amelyek szerinte korrektek, tisztességesek. A Hamis Hírek Díját az elnök már a múlt héten meghirdette, a washingtoni politikai világ várta és számított rá. Jeff Flake, arizonai republikánus szenátor - aki az idén visszavonul a politikai életből - szerdán délután a szenátusban éles hangú beszédben bírálta Trump elnök viszonyát a sajtóhoz. Flake nem értett egyet azzal, hogy az elnök kritizálja a sajtót, és úgy fogalmazott, hogy Trump viszonya a sajtóval Sztálinra, az egykori szovjet diktátorra emlékezteti őt.

Fotó forrása: Nicholas Kamm/AFP