Trump falba ütközött - vissza kellett vonni a rendeletét

Azután, hogy egy seattle-i szövetségi bíró országos érvényűen felfüggesztette a hét muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalomról szóló elnöki rendeletet, az amerikai belbiztonsági hivatal is lépett és bejelentette, hogy felfüggeszt minden rendeletben előírt intézkedést. Minden visszaáll a rendelet előtti kerékvágásba.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 4. szombat, 22:37
Fotó: MTI/EPA

Nem kellett sokat várni, hogy az amerikai kormány is lépjen az után, hogy egy seattle-i bíró felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök január 27-én kiadott elnöki rendeletét, amelyben az Egyesült Államok 90 napra azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. Trump egyúttal határozatlan időre elrendelte a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, és 120 napra leállította az Egyesült Államok teljes menekültprogramját.

Vissza a régi kerékvágásba

A belbiztonsági hivatal (Homeland Security) szombaton jelentette be - annak ellenére, hogy Trump elítélte a bírót ezért a döntéséért -, hogy összhangban a bírói döntéssel felfüggesztett minden, az elnöki rendelet végrehajtásával kapcsolatos intézkedést és visszaállítják az USA-ba beutazók rendelet előtt érvényben lévő ellenőrzését - írja a CNN.

A belbiztonsági hivatal azt is közölte az MTI szerint, hogy nem utasítják a légitársaságokat sem, hogy ne engedjék beszállni az Amerikába induló gépekre az érintett országok állampolgárait.

Az amerikai külügyminisztérium is közölte, hogy leállították a vízumok visszavonását, így akinek fizikailag nem érvénytelenítették a vízumát és egyébként érvényes dokumentummal rendelkezik, az beutazhat az USA-ba. Azoknak viszont, akiknek fizikailag érvénytelenítették a vízumát, el kell mennie újra egy amerikai nagykövetségre vagy konzulátusra, hogy azokat újra érvényesíthessék - mondta egy külügyi tisztviselő a CNN-nek.

Az elnöki rendelet intézkedései miatt a külügy szerint kevesebb mint 60 ezer vízumot vontak vissza, de az amerikai sajtóban 100 ezret meghaladó érintettről is lehetett olvasni. A pontos szám egyelőre nem ismert.

Mindenesetre szombaton a Lufthansa, az Etihad, a Qatar Airways, az Emirates és több más légitársaság is közölte az MTI szerint, hogy akinek rendben vannak a papírjai, a bírói döntés értelmében ismét felszállhatnak az Egyesült Államokba tartó járatokra, akkor is, ha az érintett országok állampolgárai.

Az elnök sem áll a törvény felett

Trump rendeletét pénteken függesztette fel James Robart szövetségi bíró - akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki -, miután elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.

Robart emellett vitathatónak találta, hogy a Trump-kormányzat a 2001. szeptember 11-i merényletekkel indokolta az intézkedést. A szövetségi bíró rámutatott arra, hogy nem követtek el támadásokat a hét országból származó egyének az Egyesült Államokban. A 2001-es merényleteket többségükben szaúd-arábiai állampolgárok követték el, Szaúd-Arábia azonban nem szerepel a beutazási tilalommal sújtott országok között.

Robart úgy fogalmazott:

ahhoz, hogy Trump rendelete alkotmányos legyen, tényekkel kell alátámasztani, nem pedig fikcióval.

Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén. Hozzátette:

A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem

Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja. James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.02.05 17:51

The US appeals court has denied the justice department?s request for an immediate reinstatement of Donald Trump?s controversial travel ban. -basszus mit képzelnek ezek???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.02.05 17:49

"In Boston, U.S. District Judge Nathan Gorton expressed skepticism during oral arguments about a civil rights group's claim that Trump's order represented religious discrimination, before declining to extend the restraining order.

U.S. District Judge Leonie Brinkema in Alexandria, Virginia, ordered the federal government to give the state a list by Thursday of "all persons who have been denied entry to or removed from the United States."

The state of Hawaii on Friday also filed a lawsuit alleging that the order is unconstitutional and asking the court to block the order across the country."

http://www.cnbc.com/2017/02/03/seattle-federal-judge-grants-temporary-restraining-order-on-immigration-ban-on-nationwide-basis.html

Lesz dolga a Trümp-nek.

Ráncba kell szednie a piszok jogászi bandát, mi....
Ezek arra vetemedtek, hogy egy Elnök(!!!!!!) rendeletét megkérdőjelezzék.
Milyen ország, milyen emberek ezek?

Tündérországban ez sohasem történhetne meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.02.05 17:43

Ha valakit érdekel a döntés szövege is:

https://drive.google.com/viewerng/viewer?url=https://assets.documentcloud.org/documents/3446169/Robart-Order-20170203.pdf
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.02.05 17:09

@Winter: Na mivan nagypofaju dakota? Nemreg meg nagy volt az arcod, hogy egy biro ugysem tehet keresztbe a nagy trumplinak. Bukta van hulyeindian :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.05 14:05

@kartacs: ....nem, csak megakadályozza, hogy egy zug Trump-torony lakó tönkretegye a világot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html