Trump gazdasági konzultációs tanácsot szervez

Donald Trump gazdasági konzultációs tanácsot hív életre - ezt maga a megválasztott amerikai elnök jelentette be pénteken.
MTI, 2016. december 2. péntek, 22:18
Fotó: MTI/EPA

A politikus "stratégiai fórumnak" nevezte el a konzultatív szervezetet, amelybe az amerikai gazdaság tizenhat jelentős és befolyásos személyiségét hívta meg. A jövőben velük kíván konzultálni gazdasági döntései előkészítésekor, illetve őket kéri fel gazdaságpolitikája véleményezésére.

A fórum munkájában részt vesz majd a magántőke-befektetésekkel foglalkozó vállalatcsoport, a Blackstone alapítója és elnök-vezérigazgatója, Stephen Schwarzman, akinek feladata, hogy véleményezze a kormányzati politika döntéseinek hatását a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre, a termelékenységre.

Trump mások mellett Jamie Dimont, a JPMorgan Chase bankház vezetőjét, Bob Igert, a Walt Disney vezérigazgatóját, Mary Barrát, a General Motors vezérigazgatónőjét, valamint James McNerney üzletembert kérte fel, ez utóbbi az idén márciusig a Boeing elnöke volt.

Közleményében Donald Trump hangsúlyozta: "kormányzatom eltökélt abban, hogy támaszkodjék a magánszektor tapasztalataira, és csökkentse a kormányzati bürokráciát, amely akadályozza a vállalati innovációkat és a fejlődést". Egyúttal késznek mondta magát arra is, hogy párbeszédet folytasson a vállalatvezetőkkel a munkahelyek megőrzése, illetve újak létrehozása érdekében.

A megválasztott elnök bejelentette azt is, hogy az új fórum 2017 februárjának első hetében - az elnöki beiktatás utáni napokban - ül össze először, azután pedig rendszeresen tanácskozik. A távozó elnök, Barack Obama is létrehozott konzultatív testületeket, amelyeknek vállalatvezetők voltak a tagjai.

HOZZÁSZÓLÁSOK