Trump: Ha nem én lennék az elnök, nagy háborúban állnánk

Megtartotta hagyományos év eleji beszédét az amerikai kongresszusban Donald Trump elnök. Beszédében a bevándorlás mellett olyan állításokat tett, hogy az Egyesült Államok nélküle háborúban állna már Észak-Koreával, miközben ő február végén tart majd csúcsértekezletet Phenjannal.
Szabó Dániel, 2019. február 6. szerda, 08:17
Fotó: Getty Images

Donald Trump hiába bukott eddig az ötlettel, kitartott az amerikai-mexikói határon építendő fal mellett, de a várakozásokkal és elemzői jóslatokkal ellentétben nem jelentette be, hogy rendkívüli állapotot hirdet, hogy a kongresszus megkerülésével építtesse meg a határfalat. Kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében. Viszont szerinte a falat mindenképpen meg kell építeni.

Az elnök szerint egy sürgető országos válság az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet. Miután korábban a falépítésre nem kapott pénzt a demokrata többségű Képviselőháztól és rekord hosszú, majd' egy hónapos időre leállt az amerikai közigazgatás a shutdown miatt, elmondta, hogy 10 nap múlva visszatérhet ez az állapot.

Felszólította a törvényhozókat Trump, hogy állapodjanak meg a finanszírozáshoz szükséges összeg és a déli határbiztonság megteremtésének megszavazásában. "Itt az ideje, hogy a kongresszus megmutassa a világnak: elkötelezett az illegális migráció megállítása iránt" - fogalmazott. "A bevándorlási politika rendezése morális kötelezettség" - hangoztatta és megismételte régi álláspontját, miszerint híve annak, hogy az Egyesült Államok befogadjon bevándorlókat, de ezeknek az embereknek törvényes úton kell az országba érkezniük.

Az illegális bevándorlásról úgy fogalmazott, hogy annak árát a tisztességesen dolgozó amerikai polgárok fizetik meg részben munkahelyük elvesztésével, részben pedig a közbiztonság romlásával. Az elnök hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlókkal emberkereskedők és fiatal nőket futtató bűnözők érkeznek az Egyesült Államokba, egyúttal utalt arra, hogy - elsősorban New Yorkban - olyan bűnbandákat számoltak fel, melyeknek tagjai illegálisan tartózkodtak az országban.

A világbéke hírnökének mondta magát

"Ha nem engem választottak volna meg az Egyesült Államok elnökének, akkor ma nagy háborúban állnánk Észak-Koreával" - hangoztatta az elnök. Leszögezte: "még sok munka van hátra, de jó a viszonyom Kim Dzsong Unnal". Az évértékelő beszéd csaknem másfél óráig tartott, főként Donald Trump vendégeinek tiszteletére kitörő taps miatt.

Beszéde külpolitikával foglalkozó részében az elnök leszögezte, hogy célja az amerikai érdek elsődlegességének biztosítása, majd emlékeztetett az utóbbi esztendő fontos eseményei közül arra, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, továbbá a minap a venezuelai Juan Guaidó ellenzéki politikust az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként.

"A nagyszerű országok nem folytathatnak végeérhetetlen háborúkat" - fogalmazott Szíriára és Afganisztánra utalva. Mint mondta, az amerikai kormány felgyorsítja erőfeszítéseit, hogy kivonja katonáit Szíriából és Afganisztánból. "Eljött már az ideje, hogy Szíriában lévő remek harcosainkat itthon köszönthessük" - fogalmazott, de fontosnak tartja, hogy a kivonulás nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne harcolna tovább az Iszlám Állam maradványainak megsemmisítéséért.

Az afganisztáni kivonulásról folytatott tárgyalásokat "konstruktívnak" nevezte, és ezekbe a tárgyalásokba bevonják az afgán tálibokat is. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja, vajon két évtizednyi háború után sikerül-e békét teremteni. "De legalább meg kell próbálni" - mondta.

Mindjárt vége a kereskedelmi háborúnak

Beszélt Trump a Kínával folytatott kereskedelmi háborújáról is, melyet csak olyan megállapodással hajlandó lezárni, amely magában foglalja a kínai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetését. Kína szerint nemcsak, hogy így üzletel az amerikaiakkal, hannem eltulajdonítja az amerikai szellemi tulajdont is. "Az amerikai vagyon meglopásának véget kell vetni" - hangoztatta Trump.

Donald Trump a belpolitikában kétpárti együttműködést szorgalmazott és elvetette a "bosszúállás politikáját". Együttműködésre, az évtizedek óta tartó politikai patthelyzet feloldására sürgette a politikai élet szereplőit. "Kötelezzük el magunkat amellett, hogy Amerika nagyszerű lesz" - mondta és leszögezte, hogy az Egyesült Államok "nyerésre áll". Megfogalmazása szerint "ha békesség és törvényhozás lesz, akkor nem lesz háborúskodás és nyomozások sora".

Trump kétpárti egyetértéssel folytatott politizálást sürgetett egy sor kérdésben, egyebek közt a kábítószer-fogyasztás társadalmi válságának megoldása, az agrárreform és az elavult amerikai infrastruktúra megújítása ügyében. Bejelentette, hogy a tervezett új egészségbiztosítási törvény tárgyalásakor "prioritás" az érvényben lévő törvény egyes elemeinek megőrzése, és felkéri majd a kongresszust a kiterjesztett abortusztörvény felülvizsgálatára.

Az elnököt gyakran szakította meg ováció, és azon még ő is meglepődött, amikor fehér ruhába öltözött demokrata párti nők egy csoportja is heves tapsban tört ki. Trump ugyanis arról beszélt, hogy a jó gazdasági eredmények előnyeit kivált a nők élvezik, az újonnan létrehozott munkahelyek 85 százalékát nők töltik be, és elismerően szólt arról, hogy az amerikai történelemben még soha ennyi női törvényhozó nem volt a kongresszusban, mint most. A demokrata párti nők csoportjának tapsa annyira meglepte, hogy még oda is szólt: "Ez ugye nem volt benne a forgatókönyvben?"  Külön tapsot kapott az elnök vendégei közül a második világháború négy idős veteránja és Buzz Aldrin, aki éppen ötven évvel ezelőtt - Neil Armstrong nyomában - a második ember volt, aki a Holdra lépett.

A demokraták visszavágtak

A részleges kormányzati leállás Donald Trump "mutatványa" volt - mondta az amerikai elnök évértékelőjére reagálva a Demokrata Párt nevében Stacey Abrams georgiai politikus.

Abrams személyében - aki a déli Georgiában a demokraták kormányzójelöltje volt, de alulmaradt az őszi félidős választásokon - először reagált elnöki évértékelőre nyilvános beszéddel afroamerikai női politikus. Védelmébe vette a migrációt, bírálta az amerikai gazdaság teljesítményét, és úgy vélte, hogy egyes vidékeken a kisebbségeket, köztük az amerikai feketéket is, igyekeznek megakadályozni a szavazásban. Azzal vádolta a Republikánus Pártot, hogy nem veszi figyelembe, vagy képtelen megérteni a középosztály érdekeit.

"Amerikát a bevándorlók és nem a falak tették erőssé" - hangoztatta a georgiai fővárosban, Atlantában elmondott, alig 11 perces beszédében, utalva ezzel arra, hogy Donald Trump kitart a déli határokon építendő fal mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK