Trump háborúról beszél

Donald Trump az USA megválasztott elnöke úgy tekint a külkereskedelemre, mint ami majdnem olyan, mint a nemzetek közti háború. Még nem is elnök, de máris megnyert néhány csatát az amerikai munkahelyek "eláramlása" ellen - teszi hozzá, ám ezt nehéz lenne tényekkel alátámasztani.
Napi.hu, 2016. december 11. vasárnap, 11:05
Fotó: MTI/EPA

Az Egyesült Államoknak majdnem úgy kell tekintenie a külkereskedelemre, mint egy háborúra - jelentette ki Donald Trump megválasztott elnök Észak-Karolina államban tartott nagygyűlésén a Business Insider tudósítása szerint. Az új adminisztráció a vezetésével újra fogja tárgyalni a kereskedelmi megállapodásokat, és le fogja győzni az amerikai munkahelyek ellenségeit.

Háború

A "háború" szó használata minden bizonnyal idegesíteni fogja számos politikus kollégáját, akik többször hangot adtak aggodalmuknak azzal kapcsolatban, hogy Trump viselkedése kereskedelmi háborúba sodorhatja az országot.

Például Kevin McCharty, a képviselőház republikánus többségi frakciójának vezetője visszautasította a volt ingatlanmágnás ötletét, miszerint 35 százalékos adóvak kellene terhelni azokat a vállalatokat, amelyek az USA-n kívül fektetik be a pénzüket. Arra hivatkozott, hogy nem akar egyfajta kereskedelmi háború kirobbantásához asszisztálni.

Megígérte

Trump azonban már az elnökválasztási kampányban megígérte, hogy kemény lesz a kereskedelem ügyében. Nem válogatta meg a szavait. A Trans-Pacific Partnership ázsiai szabadkereskedelmi egyezményről például azt mondta, hogy annak bevezetése az Egyesült Államok folyamatos megerőszakolásához vezetne.

A választók bizalmát megköszönő körutazása részeként tartott gyűlésen újra megígérte, hogy megbünteti azokat a cégeket, amelyek kirúgják az alkalmazottaikat, elhagyják az országot, majd megpróbálják külföldről exportálni az USA-ba a termékeiket.

Győzelem 1.?

Kínát a világtörténelem legnagyobb "munkahelytolvajának" minősítette, majd megemlítette a Carrier technológiai cég ügyét, amely a napokban megígérte, hogy ezer munkahelyet az USA-ban tart ahelyett, hogy Mexikóba vinné ezeket. Trump ezt saját győzelmének értékeli, ám a cég vezetőjének nyilatkozata nem támasztja ezt alá.

Eszerint részben tekintettel voltak arra, hogy a vállalatnak több milliárd dolláros szállítási szerződése van a védelmi minisztériummal, részben automatizálással spórolják meg a többletköltségeket, amelyek az USA-ban tartott munkahelyekkel járnak. Tehát a jobb békesség politikáját követik, miközben hosszabb távon nem teremtenek új munkahelyeket.

Győzelem 2.?

Trump egy további hasonló "győzelmet" is elkönyvelt magának. Son Maszajoshival, a SoftBank technológiai cég vezérigazgatójával együtt jelentették be, hogy a japán vállalat 50 milliárd dollárt fektet be az USA-ban, amivel 50 ezer munkahelyet teremt. A volt ingatlanmágnás twitterüzenetben tudatta a világgal, hogy Son kizárólag azért döntött e mellett az üzlet mellett, mert őt választották az USA elnökévé.

A Business Insider kiderítette, hogy az 50 milliárdot nem a SoftBank, hanem a SoftBank Vision Fund fekteti be. Ez az alap összesen 100 milliárd dollárt gereblyézett össze: 25 milliárdot a SoftBanktól, 45 milliárdot Szaúd-Arábia állami tőkealapjától, 30 milliárdot más befektetőktől.

Ennek fele menne tehát az USA-ba, ám egy tanulmány szerint 2015-ben a világ összes kockázati tőkebefektetésének fele amerikai cégeket gazdagított, tehát csupán egy trendbe illő üzletről van szó. A SoftBank nagybefektető az USA-ban például 20 milliárd dollárt fizetett a Sprint mobilszolgáltató 83 százalékáért.

Munkahelyek?

Az 50 ezer beígért munkahellyel kapcsolatban éppen ezért felmerül a kérdés, hogy új vagy már meglévő állásokról van-e szó. Ugyanis a japán alap cégfelvásárlásokra is költheti az 50 milliárdját. Ha az előbbiről van szó, akkor válaszolni kellene arra, mennyi időn belül gondolják előállítani ezt sok munkahelyet.

Végül szépséghibája a bejelentésnek, hogy csak szóbeli megállapodásról van szó. Formálisan semmi sem történt, nem írtak alá a felek jogilag kötelező érvényű szerződést. Az üzlettel kapcsolatos prezentáció, amelyet Son tartott Trump távozása után, azt sejtette, hogy a pénz a következő négy évben érkezhet az USA-ba és esetleg a Foxconn technológiai bérgyártó vállalat is beszállhat további hétmilliárd dollárral.

Trükk?

A Business Insider emlékeztet arra, hogy a SoftBank agresszív felvásárlási törekvései az elmúlt években kiváltották az amerikai szabályozó hatóságok nemtetszését. Ezért Son és Trump közös fellépése jó eséllyel csak a japán cég gesztusa lehetett, amellyel el akarja nyerni a következő amerikai vezetés jóindulatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.12.12 14:22

@foldnyuzo:
ezzel spec mi bajod? felhivta telefonon a tajvani elnok. le kellett volna csapnia? valojaban tajvan kulon orszag, akkor is ha tetszik ez kinanak, akkor is ha nem. a problemadat nem ertem, szerintem nem gaz, ha kina kap egyket pofont, amit a polkorrektseg eddig elsunnyogott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.12.12 13:53

@foldnyuzo: ez persze megint a bolsi képmutatásod, mert miközben a fajtád kövektezetesne egy Kína elvéről beszél, aközben ti akadályozzátok meg az egységes Kína létrejöttét: Tajvan már régen nem létezne az amerikai védőernyő nélkül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.12 13:31

President Bunkó még nem is elnök de több évtizede eltemetett baromságokban gondolkodik, mint például a két Kína elve. Hülyébb mint gondoltuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.12.12 13:01

@krix:
azt ugye tudod, hogy nem europat tamadtak meg, csak egyes orszagokat. foleg a kisebbeket? a torokok sem tudtak nyugat fele tovabbmenni, meg annyira sem, mint a honfoglalo magyarok anno. europa fejletlen peremvideket tudtak csak elfoglalni.

a fejlettseg meg annyiban szamitott, hogy a 20-40.000 koruli profi fekete sereg, par a nemesektol kapott, vagy a kiralyi udvarban eldegelo vitez, meg egy mareknyi kiegyenesitett kaszas paraszt verte egvizedekig a torokoket. valszeg nem a kasza volt a nyero ebben az osszetetelben. ennyit jelent a fejlettseg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.12.12 12:45

@ablakzsiraf:
ez viszont mar szabalyozoi tevekenyseg. a lenyeg, hogzha mindent az optimalis helzen termelunk, akkor az a legolcsobb es legjobb minosegu lesz, igy a fogyasztok is jol jarnak, az eloallitok is es a kereskedok is. a fo problema meg mindig a leptek, europa nagyon felaprozodott az evszazadok soran. mindenki orszagokban gondolkodik, pedig magyarorszagon is tok kulonbozo regiok vannak. ha osszeuropai szinten gondolkodunk, akkor is lennenek szegenyebb regiok, de az orszagok nem egymas ellen versenyeznenek a multik a kegyeiert.

nezz meg egy autoipari beruhazast. celpont termeszetesen kelet europa, nyugat labdaba sem rughat. mi fog tortenni? a v4-ek egymasra licitalnak, ki ad vissza tobb penzt a befektetonek. ha egymas ellen versenyzunk, akkor ez igy rendben is van. de mi lenne akkor, ha a v4-ek egy orszag lenne? gyarat epiteni kell, a roman foldutakat meg kepzetlen muzsikokat nemigazan vallaja be senki, delebbre meg rosszabb a helyzet. akkor is kelet europa maradna a cel.

a lenyeg, ha egy allam van, akkor onnantol mar mindegy hova megy a beruhazas. ossze kell kapcsolni az adorendszereket. ugyanugy eloszlik majd az autogyarak szama, ahogy most is, csak a lobby/korrupcio ar kiesik a pixisbol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html