Trump hozzálátott a világ romba döntéséhez

A Trump-adminisztráció nyitva hagyott egy széles ajtót azelőtt, hogy azon átmenve kirobbantsa a következő óriási világgazdasági válságot. Nem elég, hogy bármikor megtehetik a kritikus lépést az ajtón át, valójában már el is indultak ebbe az irányba.
Komócsin Sándor, 2017. július 2. vasárnap, 09:04
Fotó: MTI/EPA

Elkerülte a nemzetközi sajtó érdeklődését, hogy a Nemzetközi Elszámolások Bankjának (BIS) elemzése súlyos veszélyre hívja fel a figyelmet. Az amerikai vezetés nyitva hagyta az ajtót a következő gigantikus gazdasági válság előtt. És ami rosszabb: Washingtonban és a világon látszanak a jelei annak, hogy Donald Trump elnök és kormánya átsétál ezen az ajtón - írja Linette Lopez, a Business Insider szakírója.

Protekcionizmus

A nyitott ajtót úgy hívják, hogy protekcionizmus. A BIS mint a bankok bankja rendszeresen készít átfogó elemzéseket. Legutóbbi éves jelentésében négy olyan tényezőre hívja fel a figyelmet, amely kockázatot jelent a világgazdaságban.

Az első a pénzügyi stabilitás megbomlása a pénzpiacok ciklikus működéséből fakadóan. A második a fogyasztás felpörgése a háztartások eladósodása árán. A harmadik a vállalatok beruházásainak növekedése szintén hitelből, illetve úgy, hogy eközben nem javul kellően a termelékenység. A negyedik a protekcionizmus.

Ráadásul

Ezek a látszólag egymástól független bajok ráadásul összefüggően, egymást erősítve is bekövetkezhetnek. Például ha a fejlett országok az infláció kordában tartása érdekében szigorítják monetáris politikájukat, az az exportpiacok szűkülése miatt pénzügyi problémákat okozhat a fejletlenebb országokban. Ugyanígy a protekcionizmus erősödése növeli az inflációt, ami megint csak pénzügyi gondokat okozhat és mérsékli a növekedést, ami újabb protekcionista hullámot indíthat.

Megtehetik

Az említett négy kockázati tényező közül csak a protekcionizmust tudja egy kormány teljesen önállóan ellenőrzése alatt tartani. Bármely ország vezetése választhat aközött, hogy beszáll a globális szabadpiaci kereskedelembe vagy durván eltorzítva a piaci viszonyokat - főként vámokkal és adókkal - korlátozza az áruk és a szolgáltatások szabad áramlását.

És van még valami, amiről minden kormány szabadon dönthet. Nevezetesen az, hogy barátságosan, segítőkészen működik-e együtt az országa szomszédaival és a szövetségeseivel vagy feszültségeket kelt a nemzetközi kapcsolatokban. Az elmúlt időszak hírei alapján úgy tűnik, Donald Trump és csapata elindult az utóbbi irányba.

Láncreakció

A BIS tanulmányából az is kiderül, hogy a protekcionizmus olyan kockázati tényező, amely beindíthatja a másik hármat is. Azzal, hogy növeli a termelési kiadásokat - minthogy a költségek oldaláról irracionálisan otthon tart bizonyos gyártásokat és szolgáltatásokat - és megszakítja a termelési láncokat, a protekcionizmus veszélyezteti a befektetéseket és fékezi a háztartások fogyasztását.

Más szóval felborítja az amerikai gazdaság egyik pillérét, nevezetesen azt, hogy az USA az acéltól a műanyag játékokig mindent az azonos minőségben legolcsóbban termelő piaci szereplőtől szerez be, legyen az a világ bármely táján. Ha valaki szerint nem ez a legjobb módja a fogyasztásnak, hanem fontosabb, hogy a dolgok otthon készüljenek, akkor vállalni kell, hogy ezek többe kerülnek.

Ezért aztán a protekcionizmus növeli az inflációt, amivel pénzügyi gondokat okozhat a hazai és a nemzetközi gazdaságban is. Történelmi példák igazolják, hogy a kereskedelmi feszültségek gyengítik a világgazdaságot.

Kína

A héten jelent meg az a hír, amely szerint a Trump-adminisztráció és a kínai vezetés mézes hetei véget értek. Az elnök maga bírálta az ázsiai országot - szokásának megfelelően a Twitteren -, amely szerinte nem tesz eleget az észak-koreai rezsim féken tartása érdekében.

Miután az elnök korábban kedvezőbb kereskedelempolitikát ajánlott Pekingnek cserébe, ha többet tesz a sztálinista rendszer ellen, logikus, hogy ennek ellenkezője történik, ha elégedetlen az ajánlat fogadtatásával.

Eközben a radikális jobboldali Steve Bannon és magas politikai beosztásban dolgozó kollégái kereskedelmi háborút követelnek Kína ellen. Ez szerintük része az America First szlogenből következő politikának.

NAFTA

És nem jó a helyzet az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) áttekintésével sem. Ez a szerződés Kanadát, Mexikót és az USA-t kapcsolja össze. Trump szerint előnytelen országának, ezért tárgyalásokat kezdtek a módosításáról. Csakhogy a washingtoni kormány szédítően sok érdekcsoporttal kezdett tárgyalásokat, így önmagában emiatt elhúzódhatnak az egyeztetések.

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter 2018 tavaszára akarta lezárni a folyamatot, ám ha ez nem sikerül abból gond lehet. Mexikóban általános választások lesznek jövő júliusban, és egyre inkább úgy látszik, hogy a szavazás referendum lesz arról, leválasszák-e az ország gazdaságát az egyre erőszakosabb északi szomszédról. Ezért a választás után a mostaninál sokkal ellenségesebb partner ülhet le az amerikaiakkal szembe a tárgyalóasztalhoz.

Acél

Ross hamarosan bejelentheti az acélimportot terhelő új vámokat, amelyek bevezetését a nemzetbiztonság erősítésével magyarázzák. A Trump-adminisztráció minden külföldi szállítói összeköttetést meg akar szakítani, amely az USA védelmi iparához kapcsolódik, nem törődve ennek költségével.

Az acél esetén ez persze elsősorban megint a fő mumust, Kínát érinti, de sérti az EU érdekeit is. Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa már jelezte, hogy úgy érzik, az USA inkorrekt módon bánik az EU-val, amire megfelelő választ fognak adni.

A felek viszonya egy ideje feszült: Ross például váratlanul lemondta a részvételét egy németországi konferencián. Csak videoüzenetet küldött, amelyet kitapsoltak a résztvevők, mivel a megbeszélt tíz percnél kétszer hosszabb volt.

Pedig

A dolgok tehát kezdenek egyre hátborzongatóbbá válni. És az érdekes az, hogy a BIS elemzői szerint van egy olyan ablak, amelyen át rövid távon nyugodt világgazdaságra nézhetnének ki világ vezetői. Ehhez az kellene, hogy a fejlett országok olyan gazdaságpolitikát folytassanak, amely kisimítja a pénzügyi ciklusokat, illetve elhárítja a befektetések és a fogyasztás fent említett kockázatait.

Ehelyett azonban valakik találtak egy ajtót, amely mögé elképzelik a sikereiket ünneplő tömeget, ezért egyenesen átmasíroznak rajta a katasztrófába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.07.04 18:45

@gyurta: hát cáfold egy állításomat (két dolgot állítottam), kiváncsi vagyok megtalálod-e mit :D

Sajnos te nem az orbáni rendszer tartóoszlopait döntögeted, hanem az emberi ostobaság mélységi rekordjait. Kb mint múltkor amikor megkérdeztem mi a bajod a fehérterrorral, amikor köztörvényes bűnözőket és hazaárulókat végeztek ki, abból levezetted hogy én antiszemita vagyok, és a származásodra célozgatok :D Ilyenekért vagy te mindennek ami emberi, annak a legalja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.07.04 18:35

Trump??? Mi a baj vele? Nem barátja Orbánnak, tehát már rossz ember nem lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.04 18:20

Trump a világ ellensége lett, kíváncsi vagyok mikor telik be a pohár. Ez a barom világháborúba taszíthatja a világot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.04 18:19

@terabit:
És ti mit ismételgettek, összeesküvés elméleteket fújjátok meg Orbán szentenciáit.
Vitaképtelenek vagytok, azt mondjátok cáfoljuk a képtelen állításaitokat cáfoljuk meg azt ami nincs, böfögünk, hörgünk, ez is érdekes, hogy ezt hogyan lehet írásban hallani.
Személyeskedéssel mint most is orbáni utasítás alapján trollkodnátok szét minden fórumot.
Ez nem fog menni, mert egyszerűen aki okos átnéz rajtatok. Őrjönghettek személyeskedhettek, csináljátok nem érdekel.
Csak mondom a magamét akkor is és döntögetem a magam módján az orbáni rendszer tartóoszlopait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.04 18:08

@MLB2017: azt hiszem igazad van, tényleg ő. Már teljesen ugyanazokat szarokat ismételgeti, az elején próbált némileg mást mutatni, bár az oltári hülyeségét nem tudta palástolni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html