Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gordon Sondlandnak, aki az Egyesült Államok nagykövete az Európai Uniónál, kedden délelőtt kellett volna megjelennie a képviselőház vizsgálatot folytató három bizottsága előtti meghallgatáson. A hírszerzési, külügyi és ellenőrzési bizottságok közös meghallgatásán az Ukrajnával kapcsolatos botrányban játszott szerepéről kellett volna beszámolnia.

Sajnos nem lehet

Robert Luskin, a nagykövet ügyvédje kedd reggel bejelentette: ügyfelével nem sokkal korábban közölte a külügyminisztérium, hogy nem vehet részt a meghallgatáson.

"Az Európai Unióhoz delegált, hivatalban lévő nagykövetként és a külügyminisztérium munkatársaként Sondland úrnak a minisztérium előírásait kell követnie" - jelentette ki Luskin. Hozzáfűzte: ügyfele "mélyen sajnálja", hogy nem vehet részt a meghallgatáson, miután éppen ezért tért vissza Brüsszelből Washingtonba, de "készen áll arra, hogy teljes körűen és az igazságnak megfelelően válaszoljon a bizottságok kérdéseire".

Donald Trump elnök kedd reggeli Twitter-bejegyzései egyikében azt írta: "szeretné elküldeni" Sondland nagykövetet a meghallgatásra, "de sajnos egy teljesen kompromittálódott, szabálytalanul működő bíróság előtt tenne tanúvallomást".

Felgyorsított meghallgatások

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága gyorsított ütemben hívja be és hallgatja meg azokat a tisztségviselőket, akik szerinte érintettek lehetnek a Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetés nyomán kirobbant botrányban, amely miatt a demokraták megindítanák az elnök alkotmányos felmentéséhez vezető eljárást.

A vitatott telefonbeszélgetésben az újraválasztásáért küzdő Donald Trump javasolta Joe Biden volt alelnöknek, egyúttal a rivális Demokrata Párt jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának, valamint fiának, Hunter Bidennek korábbi jövedelmező ukrajnai üzleti ügyeik kivizsgálását. Egyes vélemények szerint azonban hivatali visszaélést követett el, és nyomást gyakorolt az ukrán államfőre ennek érdekében.

Nem hagyták szó nélkül

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke nem hagyta válasz nélkül Sondland keddi meghallgatásának elmaradását.

"Nem csak arról van szó, hogy a kongresszust megfosztották a meghallgatás lehetőségétől. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a nagykövet személyes használatú telefonján a külügyminisztériumnak küldött sms-ek és elektronikus levelek találhatók. Jóllehet, mi kértük ezek átadását a nagykövettől, a külügyminisztérium ezeket is megtagadja" - mondta a kaliforniai demokrata párti képviselő újságíróknak. Schiff úgy vélte: az említett üzenetváltásoknak "rendkívüli jelentőségük van" a vizsgálatok és az egész impeachment-eljárás szempontjából.

Lindsey Graham, a republikánus többségű szenátus igazságügyi bizottságának elnöke kedden egy sor Twitter-bejegyzésben felvetette: az általa vezetett bizottságnak be kellene kérnie meghallgatásra Rudy Giulianit, Donald Trump személyes ügyvédjét, hogy beszámoljon mindarról, amit az ukrajnai botrányról tud.

Itt az ideje, hogy a szenátus vizsgálódjon az Ukrajnát érintő korrupcióról

- írta mikroblogjában a szenátor.

Graham kifejezetten utalt a volt ukrán ügyész, Viktor Sokin kirúgásának körülményeire. Sokint azt követően bocsátották el, hogy vizsgálatot indított a Burisma ukrán gázcég ügyeiben. Ennél a vállalatnál volt igazgatósági tag Joe Biden fia. Maga Joe Biden egy 2018. januári nyilvános - és videón megörökített - rendezvényen számolt be arról, hogy 2016-ban az Obama-kormányzat alelnökeként azzal fenyegette meg Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, hogy amennyiben nem bocsátja el Sokint, Washington visszatartja a Kijevnek ígért egymilliárd dolláros hitelgaranciát.

A Fehér Ház háriít

A Fehér Ház kedden délután közölte: nem vesz részt az impeachment-eljárás előtt szükséges vizsgálatokban, nem működik együtt a bizottságokkal, mert a képviselőház nem szavazott e vizsgálatok megindításáról.

Önök a vizsgálatokat olyan módon tervezték el és hajtják végre, ami sérti az alapvető tisztességességet és az alkotmányosan biztosított megfelelő folyamatot

- fogalmazott Pat Cipollone, a Fehér Ház tanácsadója a képviselőház demokrata párti vezetőihez intézett levelében.