Trump is megszólalt a katalán népszavazással kapcsolatban

Mariano Rajoy spanyol kormányfő és Donald Trump amerikai elnök az egységes Spanyolország mellett foglalt állást kedden a Fehér Házban.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 26. kedd, 22:48
Fotó: AFP

A spanyol kormányfő hétfőn este érkezett az amerikai fővárosba, ahol 2014-ben járt utoljára hivatalosan.  A két politikus közös sajtótájékoztatóján elsősorban a függetlenségről tervezett katalán népszavazás, Venezuela, Észak-Korea és a terrorizmus elleni harc kérdései szerepeltek.

Mariano Rajoy szerint a vasárnapra tervezett katalán népszavazás feszültséget teremt, ő a maga részéről szeretné minél előbb megoldani az ügyet. A miniszterelnök hitet tett az egységes Spanyolország mellett. "Én az egységes Spanyolország híve vagyok" - szögezte le, hozzátéve, hogy "érvényes demokratikus népszavazásról" nem is lehet szó.

Donald Trump szintén az egységes Spanyolország fontosságát hangoztatta. "Spanyolország nagyszerű ország és egyben kell maradnia". Az elnök szerint a katalánok az ország egységét támogatják majd. "Őrültség lenne, ha nem így lenne" - mondta.

Az amerikai elnök elismerte Spanyolország erőfeszítéseit a terrorizmus elleni harcban. Észak-Koreát a világ számára legnagyobb fenyegetésnek minősítette, de ismét megerősítette, hogy nem a katonai megoldás az elsődleges. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elkészült egy katonai csapásmérésre, amelynek következményei - mint mondta - pusztítóak lennének Phenjan számára.

Mariano Rajoy "tűrhetetlennek" nevezte Észak-Korea folyamatos provokációit és közölte, hogy Madrid intézkedéseket hozott Észak-Korea spanyolországi diplomáciai képviseletének csökkentésére.

Venezueláról szólva Donald Trump reményét fejezte ki, hogy Spanyolország és az Európai Unió is csatlakozik az amerikai szankciókhoz. "Venezuela polgárai szörnyű szenvedéseken mentek keresztül, Maduro elnök elnyomó szocialista rezsimje szegénységbe, éhezésbe és veszélyes politikai nyugtalanságba taszította őket" - hangsúlyozta Trump. A spanyol kormányfő is azt hangsúlyozta, hogy "a nemzetközi közösségnek erőteljesen fel kell lépnie Venezuela ellen". Rajoy "elfogadhatatlannak" nevezte azt, ami a dél-amerikai országban történik

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.09.26 23:34

A katalánok pont úgy csak saját magukra számíthatnak mint a kurdok, mindenki szarik rájuk. Szemmel láthatóan szabadságot csak vérrel lehet kivívni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html