Trump is megszólalt Észak-Korea ügyében

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben bírálta Kínát, amiért szerinte nem gyakorolt kellő nyomást Észak-Koreára.
Domokos László, 2017. március 17. péntek, 18:55
Fotó: MTI/EPA

Az elnök pénteken délelőtt tette közzé álláspontját, mielőtt Angela Merkel német kancellárt fogadta a Fehér Házban.

Kína "keveset tett, hogy segítsen" az észak-koreai politika megváltoztatása érdekében - véli Trump. Észak-Korea rendkívül rosszul viselkedik. Évek óta játszadozik az Egyesült Államokkal. Kína keveset tett azért, hogy segítsen - írta bejegyzésében az elnök.

A Twitter-üzenetet Donald Trump akkor tette közzé, amikor az ázsiai körúton lévő Rex Tillerson külügyminiszter a dél-koreai fővárosban, Szöulban bejelentette, hogy az Egyesült Államok elképzelhetőnek tart még egy megelőző katonai csapást is Észak-Korea ellen, és visszautasít minden tárgyalást Phenjannal mindaddig, amíg nem hagy fel fegyverkezési programjával.

"Hadd legyek világos: a stratégia megfontolásokból tanúsított türelem politikája véget ért. Új típusú diplomáciai, biztonságpolitikai és gazdasági intézkedések lehetőségeit kutatjuk - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője, aki szerint Washington nem akar katonai konfliktust.

HOZZÁSZÓLÁSOK