Trump elnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki jókívánságait Emmanuel Macronnak.  "Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát" - olvasható Donald Trump bejegyzésében.

A francia elnökválasztás második fordulójának eseményeit a nagy amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették. A kommentárok emlékeztetnek arra, hogy korábbi megnyilatkozásaiban Donald Trump óvatosan nyilatkozott, kifejtve, hogy bárki legyen is Franciaország új elnöke, az amerikai kormányzat szívesen működik együtt vele.

A CNN hírtelevízió Párizsból tudósító munkatársnője arra is emlékeztetett, hogy Barack Obama volt elnök a francia választások második fordulója előtt videóüzenetben tette le voksát Emmanuel Macron mellett.

Donald Trump május végén, a G7-es országcsoport itáliai csúcsértekezletén várhatóan találkozik majd az új francia államfővel, akivel - amerikai sajtóhírek szerint - valószínűleg megvitatja a párizsi klímaegyezményt. Washington egyelőre még mindig nem döntött, hogy kilép-e az egyezményből.