Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump amerikai elnök első költségvetése az energiaipartól vár újabb bevételeket, míg a kiadásokat egyebek mellett az egészségügyi büdzsé zsugorításával érné el. A költségvetési hiány mérséklését a stratégiai olajtartalékok felére csökkentésével akarják elérni - írta a Bloomberg. A 2018 szeptemberéig tartó költségvetési évben 500 millió dollárt gyűjtenének be, majd a következő tíz évben további 16,6 milliárdot.

A korábbi kormány is azt tervezte, hogy a készletek egy részének eladásából szerez pénzt bizonyos programjaira, de 2017 és 2025 között csak 27 százalékkal mérsékelték volna a tartalékot. Szakértők szerint a biztonságos készlet 450 millió hordó, ám nem ördöngösség kiszámolni, hogy ha a jelenlegi 688 millió hordós szintet a felére vágják, akkor nem fogják elérni ezt a szintet.

Lemészárolná a szent tehenet

Trump úgy gondolja, hogy izomból lenyomhatja a környezetvédő mozgalmakat, amelyek évtizedek óta sikeresen megakadályozzák az alaszkai olajbányászkodás felpörgetését. Büdzséje 1,8 milliárd dollár bevétellel számol a következő évtizedben abból, hogy engedélyeznék az olajkitermelést a 19 millió hektáros Arctic National Wildlife Refuge területen. Ez az északi sarkkörön túli természeti környezet egyik utolsó menedéke.

Az új elnök felelevenítené elődje egyik ötletét, miszerint meg kellene kurtítani a déli államok olajtermeléssel kapcsolatos bevételeit. A Mexikói-öböl partján fekvő négy állam jelenleg megkapja az öbölben folyó olajkitermeléshez kapcsolódó állami royalty-bevételek 37,5 százalékát.

Ennek az aránynak a csökkentéséből tíz év alatt 3,56 milliárd dollár bevétellel számol a szövetségi büdzsé tervezete. Trump azonban úgy járhat ezzel, mint elődje, Barack Obama. A volt elnök alaposan megkapta a magáét az érintett államok politikusaitól, akik nyilván az utolsó vérükig védik szűkebb hazájuk szerzett jogait.

Beindul a fűnyíró

A Trump-adminisztráció a kiadáscsökkentési oldalon az egészségügyet találta meg - derül ki a Washington Post cikkéből. A Nemzeti Rákintézettől például egymilliárd dollárt vonna el a szervezet jelenlegi büdzséjéhez képest. A szív- és tüdőbetegségekkel foglalkozó intézményt 575 milliós vágás sújtaná, az allergiával és fertőző betegséggel foglalkozó szövetségi szerveztet 838 milliót bukna.

Az egészségügyi költségvetésből gazdálkodó szervezetek kerete 31,6 milliárd dollárról 26 milliárd dollárra csökkenne. A betegségek megelőzésével foglalkozó szervezet (CDC) vezetője, Tom Frieden szokatlanul kemény hangon utasította vissza az egészségügyi kiadások kiherélését a Twitteren. Szerinte ha ezt elfogadja a kongresszus, akkor gyakoribbá válnának a betegségek, a halálesetek és összességében növekednének az egészség védelmére fordított kiadások.

Mer nagyot álmodni

Trump mer nagyot álmodni, legalábbis erre utal, hogy kétezermilliárd dollár megtakarítást vár attól, hogy a gazdasági növekedés három százalékra gyorsul - emelte ki a büdzsétervezetből a MarketWatch. Ennek köszönhetően a költségvetési hiány csak 3,15 ezer milliárd dollárral emelkedne a következő tíz évben.

A szakértők nem tartják lehetetlennek, hogy elérjék ezt a tempót, de megjegyzik, hogy igen nagy teljesítmény lenne. A Committee for a Responsible Federeal Budget, azaz a felelős költségvetéssel foglalkozó bizottság úgy véli, hogy a háromszázalékos GDP-bővülés a jó gazdaságpolitika és a nagy szerencse különleges találkozásaként jöhetne össze.