Trump meghívta Theresa Mayt

Washingtoni látogatásra hívta meg Donald Trump, az Egyesült Államok következő elnöke Theresa May brit miniszterelnököt.
MTI, 2016. november 10. csütörtök, 20:10
Fotó: MTI/EPA

A Downing Street tájékoztatása szerint Trump telefonon hívta a brit kormányfőt, közölve vele, hogy "a lehető leghamarabb" találkozni szeretne vele az Egyesült Államokban. Trump és Theresa May egyetértett abban, hogy a brit-amerikai kapcsolatok "egészen különlegesek".

Előzőleg a brit médiában feltűnést keltett, hogy Donald Trump kilenc más külföldi vezetőt hívott fel telefonon, mielőtt a brit kormányfőt kereste volna, és előbb hívta meg washingtoni látogatásra Enda Kenny ír miniszterelnököt, mint Theresa Mayt. Philip Hammond brit pénzügyminiszter azonban egy csütörtöki sajtótájékoztatón ezt azzal indokolta, hogy nincs semmiféle olyan probléma a két ország kapcsolatában, amely sürgőssé tette volna a telefonos kapcsolatfelvételt.

A telefonbeszélgetésben Donald Trump külön kifejezésre juttatta, hogy mennyire közeli és személyes szálak fűzik őt az Egyesült Királysághoz, és hangot adott annak a reményének is, hogy a két ország különleges kapcsolatrendszere mind erőteljesebbé válik. Theresa May közölte Trumppal, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamatával párhuzamosan szeretné szorosabbra vonni a kétoldalú brit-amerikai kereskedelmi és beruházási kapcsolatokat.

Barack Obama jelenlegi amerikai elnök a brit EU-tagságról tartott - a kilépést pártolók győzelmével végződött - júniusi népszavazás előtt nyíltan arra biztatta Nagy-Britanniát, hogy maradjon az Európai Unió tagja. Áprilisi londoni látogatása során Obama gyakorlatilag kizárta, hogy az EU-tagság megszűnése esetén Nagy-Britannia gyorsan kedvezményes kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal, kijelentve: Washington az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerülne", ha távozna az unióból.

Trump azonban már az amerikai elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia "nem a sor végére, hanem a sor elejére kerülne" az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK